Rådmand vil udstykke 3600 nye parcelhusgrunde i Aarhus

Grundene skal blandt andet ligge i Hjortshøj, Skæring, Mårslet og Solbjerg. Forslaget møder opbakning i byrådet.

Der er mange, der ønsker at bygge deres eget hus i Aarhus, men der er ikke grunde nok til salg.

Derfor ønsker Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, at udstykke 3.600 nye parcelhusgrunde rundt omkring i kommunen frem mod 2033.

- Det er typisk unge mennesker, der har studeret og stiftet familie i Aarhus, der vælger at bosætte sig i omegnskommunerne. Og analyser viser, at vi kan fastholde op mod 15 procent af fraflytterne ved at udstykke flere grunde, udtaler rådmand Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Er en stor årsag, til at folk flytter, ikke også, at det simpelthen er dyrt at bo i Aarhus?

- Det handler om udbud og efterspørgsel. Når efterspørgslen er større end udbuddet, bliver priserne højere. Derfor handler det, om at vi leverer flere varer på markedet. Vi kan måske ikke få priserne til at falde, men måske kan det gøre, at de ikke stiger så voldsomt, siger rådmanden.

Forslaget om flere parcelhusgrunde får støtte fra det største parti i byrådet, Socialdemokratiet, der dog vil have de enkelte forslag kvalitetstjekket.

Kortet viser forslag til nye boligområder i Aarhus Kommune.
Kortet viser forslag til nye boligområder i Aarhus Kommune. Foto: Teknik og Miljø - Aarhus Kommune

- Umiddelbart synes vi, det er udmærket, for vi er bekymret for, at for mange familier flytter fra Aarhus. Men vi skal være opmærksomme på de grønne kiler og vores drikkevand, og at faciliteterne følger med, så man ikke overbebygger et område, siger Steen Bording Andersen, der er medlem af teknisk udvalg i Aarhus Kommune for Socialdemokratiet.

Med faciliteter mener han daginstitutioner, skoler og idrætsfaciliteter.

- Det er en meget vigtig opmærksomhed. Det går ikke, at vi overbebygger et område, hvis daginstitutioner, skole og idrætsfaciliteter ikke følger med.

- Jeg bor selv i Beder og ved, at det også er en udfordring i Malling, og derfor skal vi have kvalitetstjekket de bud, der er – også i forhold til om det går udover grønne kiler og drikkevandet i området, siger Steen Bording Andersen.

Flytter fra Aarhus

Rådmanden kommer med forslaget, da flere vælger at flytte fra Aarhus og bosætte sig i nabokommunerne.

En af årsagerne til det skyldes, at der siden 2017 ikke har været udlagt nye områder til parcelhuse.

Der er dog de seneste 30 år kommet 100.000 flere indbyggere i Aarhus Kommune, så der i dag bor 350.000. Ifølge prognoserne vil det tal stige til 400.000 i år 2050.

Bor der ikke rigeligt med mennesker i Aarhus Kommune?

- Målsætningen er ikke at blive flere. Men vi kan også vælge at sige, at vi er ligeglade, men så vil priserne tonse yderligere derud af, siger rådmanden for Teknik og Miljø.

Fakta

Forslaget om de 3.600 nye parcelhusgrunde er en del af en temaplan, hvor rådmanden også foreslår flere rækkehuse og almene boliger uden for Ringgaden.

En del af planen lægger desuden op til, at pracelhusgrundene skal være mindre end tidligere, så de imødekommer de behov, som moderne familier ifølge rådmanden gerne vil have - det vil sige store huse med mindre haver, der skal vedligeholdes.

Socialdemokratiet afviser ikke, at huspriser er en af grundene. Men de håber, at flere parcelhusgrunde kan hjælpe på det.

- Planen her giver et lille bidrag til at sænke priserne. Hvis der er et udbud, der er lidt større, presser det priserne ned, men det er svært at styre markedskræfterne, og der er fuld fart på priserne lige nu. Derfor vil vi også gerne have flere almene boliger og boliger med mindre arealer i Aarhus Kommune, siger Steen Bording Andersen (S).

Ifølge rådmandens temaplan skal kvartererne i de nye områder blive tættere, end de klassiske parcelhuskvarterer, og skal i højere grad have karakter af villabyer som vi kender fra for eksempel Åbyhøj. Det giver plads til grønne fællesarealer og god klimasikring af områderne.

Forslaget skal nu behandles i byrådet og i Teknik- og Miljøudvalget.

Lars Østergaard

play Østergaard efterlyser viden: Ingen ved, om sognenedlukninger virker

Reiner Efterlysning

25-årig forsvundet: Har relation til Ry og Randers

Rygeforbud VTR 1930 Still (1)

play Tobaksfri skoletid: Elever frygter kontrol og overvågning

Oskar og Bertram

play Endelig kom den store dag: Oskar og Bertram fik tårerne til at trille

20200925-111828-L-1920x1280we

Kraftige regn- og tordenbyger rammer dele af Danmark søndag aften

Politi

71-årig fundet i god behold

Dagens mest læste