Psykolog om efterladte børn: De vil føle sig fortabt

To små børn - en pige og en dreng - blev lørdag fundet alene i Aarhus. Deres forældre er endnu ikke fundet.

Kuno Sørensen er Red Barnets ekspert på vold og seksuelle overgreb mod børn. Foto: Red Barnet

Hvis en omsorgsfuld plejefamilie træder til og passer på dem, vil de næppe få traumer på sigt. Men i situationen vil de være skræmt.

Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet forklarer, at to små børn, der lørdag blev fundet efterladt på en befærdet gade i Aarhus midtby, sandsynligvis vil komme videre uden psykiske traumer.

Som regel vil så små børn, hvis de bliver mødt med omsorg og varme fra de nye omsorgspersoner, ikke være påvirket væsentligt af det fremover.

Kuno Sørensen, psykolog, Red Barnet

- Børn, der er så små, har svært ved at forstå situationen.

Læs også To små børn fundet efterladt på gaden: Forældre har endnu ikke meldt sig

- Hvordan det kommer til at belaste børnene, at de er blevet forladt, afhænger en del af deres opvækst inden. Men som regel vil så små børn, hvis de bliver mødt med omsorg og varme fra de nye omsorgspersoner, ikke være påvirket væsentligt af det fremover, siger Kuno Sørensen.

Holdt øje i 20-30 minutter

Børnene blev opdaget af en borger på Park Allé, som kontaktede politiet.

Vidnet har forklaret til politiet, at han holdt øje med børnene i 20-30 minutter, og at han han gik ind i de nærliggende forretninger og spurgte efter forældrene - uden held.

- Derfor ringede han til os. Da vi kommer frem, gør vi det samme og undersøger butikkerne på Park Alle, men der er ikke nogen. Det er rimelig koldt udenfor, så vi beslutter at tage dem med, fortalte vagtchef Lars Bisgaard fra Østjyllands Politi til TV 2 lørdag aften.

Børnene er i trygge hænder

TV2 ØSTJYLLAND har søndag morgen talt med Østjyllands Politi, der oplyser, at børnene har det godt. De er overdraget til Familiecentret i Aarhus Kommune, der i samarbejde med politiet forsøger at finde frem til børnenes forældre.

- Vores primære opgave er at bringe børn i sikkerhed, når de står i sådan en situation. Vi skal sikre, at de har det godt, siger chef for Familiecentret under socialforvaltningen i Aarhus Kommune, Mette Spring, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vores primære opgave er at bringe børn i sikkerhed, når de står i sådan en situation.

Mette Spring, chef for Familiecentret, socialforvaltningen, Aarhus Kommune

Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag, men forklarer, at i sådanne tilfælde har Familiecentret to muligheder:

- Enten skal børnene hjem til forældrene, hvis vi ved, hvem det er og vurderer, det er forsvarligt. Alternativt træffer vi i en akut situation en afgørelse om tvangsanbringelse, hvis vi vurderer, at børnene skal bringes i sikkerhed, siger Mette Spring.

Læs også Hanne har boet i sin lejlighed i 31 år - nu vil kommunen sælge den

I dette tilfælde har børnenes forældre fortsat ikke meldt sig. Børn, der skal tvangsanbringes, får enten plads på et opholdssted eller hos en plejefamilie.

Børnene blev fundet her på Park Allé i det centrale Aarhus.

Forladt og svigtet

Pigen, der er cirka halvandet år, sad i en klapvogn, mens drengen, der vurderes at være mellem to og tre år, stod ved siden af. Drengen taler et sprog, som politiet ikke genkender. Formentlig er børnene fra Østeuropa.

De grundlæggende følelser vil være de samme: En enorm følelse af at være forladt og svigtet af de nærmeste omsorgspersoner.

Kuno Sørensen, psykolog, Red Barnet

- Den etårige har ikke rigtig nogen forståelse af, hvad der er sket – ud over at hun vil savne sine forældre. Til dels vil det være det samme ved det lidt ældre barn. Han vil have lidt sprogforståelse, men der er ikke den store verdensforståelse, siger Kuno Sørensen.

- De grundlæggende følelser vil være de samme: En enorm følelse af at være forladt og svigtet af de nærmeste omsorgspersoner.

Læs også Fra i dag kan du helt lovligt købe nytårskrudt

Han tilføjer, at det vil være særligt skræmmende for det ældste barn, der i forvejen har udviklet et sprog, at han ikke kan kommunikere med de danskere, der tager sig af de to børn.

Sker meget sjældent

Det er meget sjældent, at børn i Danmark bliver efterladt eller glemt, understreger Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Hvad årsagen er i det aktuelle tilfælde, er indtil videre uvist.

- Når man som forældre har fået børn, er det enormt dyrebart. Så der er som regel nogle meget tvingende grunde, hvis forældre vælger at efterlade deres børn, siger Kuno Sørensen.

Læs også Skolebørn leger med livet - i dag tog vi selv affære

Politiet har overdraget børnene til de sociale myndigheder, der har arbejdet på at finde en plejefamilie til dem.

- Det, børn har mest brug for, hvis de bliver forladt af deres forældre, er varme og omsorg, så de kan føle sig trygge, selv om det er et fremmed menneske, de bliver mødt af, siger Kuno Sørensen.

Politiet arbejder på flere fronter for at finde ud af, hvor forældrene er. Blandt andet undersøger de overvågning fra butikkerne på Park Allé.

Hvis du har set de to børn eller ved, hvem forældrene er, hører politiet meget gerne fra dig på tlf. 114.