Protest mod lukning af arkiv

Studerende har arrangeret demonstration på Rådhuspladsen

01:44

1 af 2

Hvorfor skal Erhvervsarkivet flyttes til Viborg, når brugerne er i Aarhus?

Det undrer en gruppe historiestuderende fra Aarhus Universitet, som nu har valgt at arrangere en demonstration for at vise deres protest.

Situationen er opstået, fordi rigsarkivar Asbjørn Hellum har besluttet af lukke Erhvervsarkivet i Aarhus og flytte de mange dokumenter til Viborg. Det skal ske, fordi bygningerne på Vester Allé i Aarhus, hvor arkivet i dag har til huse, ikke længere egner sig til arkiv.

Se også: Kom med i Erhvervsarkivet

Bygningerne er fredede, og der er efterhånden opstået råd og skimmelsvamp flere steder.

Drude Terkildsen Bill og Gunvor Helene Platou studerer begge historie på fjerde semester. Sammen med flere medstuderende har de i dag valgt at demonstrere mod flytningen:

- Vi mener, at vi har ret til at have arkivet i byen, siger Gunvor Helene Platou til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Drude Terkildsen Bill uddyber:

- Hvis de ligger langt væk i en kælder, og vi ikke har direkte adgang til dem, så har de ikke noget værdi. De får først værdi i det øjeblik, at en historiker eller en interesseret går ind og forarbejder dem og tolker på det.

Erhvervsarkivet i Aarhus indeholder oplysninger omkring dansk erhvervslivs udvikling gennem tiden. Det er ifølge de studerende viden, som nu går tabt ved at flytte arkivet væk fra en universitetsby.

- Det er netop det, at man selv dykker ned i kildematerialet, der måske aldrig er blevet brugt før, at man skaber den gode forskning. Det er ikke ved at få stukket nogle kilder i hånden,

Demonstrationen mod flytningen af Erhvervsarkivet finder sted i eftermiddag klokken 15.30 på Rådhuspladsen i Aarhus.

Du kan se et interview øverst i artiklen med de to historiestuderende, hvor de fortæller, hvorfor de mener, det er vigtigt at bevare Erhvervsarkivet i Aarhus.