Projekt har reddet familie - Kommune overvejer at rulle det ud

Vi ved ikke, om det virker lige så godt for andre, lyder det fra rådmand i sag om hjælp til handicappede

02:41

Anna (t.v.) skal ikke mere gå i skole en hel dag. Hun har også fået handicapkørslen til og fra SFO’en tilbage. Se et interview med rådmand Kristian Würtz (S) her.

- Vi har brug for at se, om det hjælper ikke alene i denne familie, hvor det jo er pragtfuldt, at de har oplevet en forbedring. Men vi jo skal vide, om det gælder i længere tid, og gælder det generelt for de familier, som har brug for vores hjælp.

Læs også Efter mange års kamp: Nu får handicappede Anna endelig hjælp

Kristian Würtz (S), der er rådmand for sociale forhold i Aarhus Kommune, vil måske rulle et handicapprojekt i kommunen ud, som har haft en utrolig positiv effekt for blandt andre familien Bang-Møller. Familien tæller 14-årige Anna, der har flere psykiske og fysiske handicap.

Efter projektets start har familien fået medhold i, at Anna ikke skal gå i skole en hel dag. Derudover har de fået handicapkørslen til og fra SFO’en tilbage, og de er gået fra 11 timers ugentlig hjælp til Anna i hjemmet til 21 timer.

Siden Anna og familien er kommet med i det midlertidige projektet "Tættere på Familien", har Anna igen mulighed for at få handicapkørsel.

Ifølge mor Sonja Bang-Møller har projektet haft altafgørende betydning for deres familie.

- Jeg var meget syg før. Psykisk. Jeg var helt derude, hvor jeg tænkte, at hvis det ikke ændrer sig, så kan vi ikke fortsætte med at være gode forældre for vores børn, siger Sonja Bang-Møller.

Kæmpede med PTSD-symptomer 

Før familien kom med i projektet, kæmpede hun med PTSD-symptomer som resultat af datterens handicap.

Læs også Annas forældre drømmer om forbedringer for deres datter

Efter flere års kamp for mere hjælp til Anna, blev familien Bang-Møller i januar sidste år tilfældigt udtrukket til at være med i projektet, der hedder ”Tættere på Familien”. Det er Handicapcentret for Børn, der står bag projektet, der går ud på at skabe et tættere forhold mellem sagsbehandlerne og familierne. 

Det er et dilemma, fordi på den ene side er vi overlykkelige over, at vi langt om længe ikke skal kæmpe de her kampe. Men på den anden side er vi bekymrede for, hvad der sker, når projektet slutter.

Sonja Bang-Møller, mor til Anna

Men projektet er midlertidig og gælder kun for 10 procent af Aarhus-familierne med handicappede børn. På trods af erfaringerne fra blandt andre familien Bang-Møller, vil rådmand Kristian Würtz dog ikke love at gøre projektet permanent eller rulle det ud i større omfang. 

- Principielt bør lignende sager behandles ens, men vi ved ikke, om det virker lige så godt i samarbejde med de flere hundrede andre familier, der er med i forsøget, og om det virker bedre, end den indsats vi i øvrigt gør over for familierne. Det er den viden, vi skal have, når vi har at gøre med en model, der ikke har været afprøvet før i samarbejde med familier med handicap, inden vi laver vores organisering om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Den udmelding bekymrer familien Bang-Møller, der nu fungerer meget bedre.

Ifølge Annas mor, Sonja Bang-Møller, har projektet haft altafgørende betydning for deres familie.

- Det er et dilemma, fordi på den ene side er vi overlykkelige over, at vi langt om længe ikke skal kæmpe de her kampe. Men på den anden side er vi bekymrede for, hvad der sker, når projektet slutter, siger Sonja Bang-Møller.

'Tættere på Familien' er en treårig forsøgsordning, som 10 procent af alle familier, der er tilknyttet Handicapcentret for Børn i Aarhus, er blevet tilfældigt udtrukket til at være med i.

Se et interview med rådmand Kristian Würtz (S) øverst i artiklen. Nedenfor kan du se det tv-indslag, TV2 ØSTJYLLAND søndag aften bragte om sagen. 

02:40 Luk video