Privat razzia vækker undren

Kalder metode »grænseoverskridende«

Strandskolen i Aarhus-forstaden Risskov lod i sidste uge et privat vagtværn med egen narkohund gennemsøge de ældste klasser, fordi forældrene havde en mistanke om, at der blev solgt hash på skolen. For både Skolelederforeningen og foreningen Skole og Forældre er den praksis helt ny.

- Det overrasker mig. Jeg har ikke før hørt om, at man laver sådan nogle undersøgelser i folkeskolen, siger Anders Balle, formand for Skolelederforeningen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Tilsvarende toner lyder fra Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre:

- Det er første gang, jeg har hørt om det på en folkeskole, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Selskabet Jydsk Vagt- & Hundetjeneste blev hyret, fordi forældrene mente, der blev solgt og misbrugt hash på skolen. Politiet mente ikke, henvendelserne var konkrete nok i forhold til at foretage sig yderligere.

- Som skolebestyrelse bliver vi nødt til at tage sådan noget alvorligt. Så vi talte med de sociale myndigheder og politiet, hvorefter vi blev enige om at sætte et vagtselskab med en narkohund til at gennemsøge de ældste klasser, siger Gitte Vieland Voigt, skolebestyrelsesformand på Strandskolen, til Jyllands-Posten.

Aftalen var, at fandt firmaet hash eller andre stoffer, skulle man straks kontakte politiet, som så ville møde op. Der blev dog ikke fundet stoffer.

Anders Balle kalder imidlertid razziaen »grænseoverskridende«, mens Mette With Hagensen betegner den som en »fin løsning« i den konkrete sag.

- Det er grænseoverskridende. Jeg synes, det er en drastisk måde at gøre det på. Jeg tror ikke, jeg ville have gjort det på den måde. Jeg betragter ikke hash som et så stort problem i folkeskolen, siger Anders Balle og uddyber:

- Hvis vi skaber for meget frygt hos forældrene, så vil de overreagere, og det er der ikke nogen grund til, siger han.

Mette With Hagensen bifalder, at forældre og skole tog affære:

- Vi kan ikke have misbrug i folkeskolen, og det er godt, at der bliver gjort noget ved det. Der er et signal i, at når der er en mistanke på skolen, så handler man, siger hun.

Spørgsmål: Er der ikke en risiko for, at hver gang der er et par bekymrede forældre, så ruller man det store apparat frem?

- Jeg er sikker på, at når det først kommer til skolebestyrelsen, så er der mere i det end som så, siger hun og uddyber:

- Jeg tror, det er et tegn på, at vi som voksne er mindre overbærende omkring misbrug. Vi er mere opmærksomme på at skabe et miljø for vores børn, hvor de ikke udsættes for misbrug eller opfordres til det, siger Mette With Hagensen.

Selv om der ikke blev fundet hash under sidste uges razzia, fortsætter skolen jagten på stoffer.

- Vores næste skridt er at lave stikprøver i fremtiden, så vi sikrer os, at der ikke foregår sådan noget på vores skole, siger skoleleder Susanne Kjeldal Jensen til Jyllands-Posten.

Også den metode er ny for Anders Balle fra Skolelederforeningen:

- Det har jeg ikke hørt om før, siger han.