Præst tager jobbet med på bodega: - Jesus gik også til fester

Sognepræst Peter Worm Madsen lægger jævnligt vejen forbi det lokale værtshus til en øl og en snak med stamgæsterne. Han mener, at præster i fremtiden skal møde deres menighed, der hvor de er og ikke kun i kirken

03:10

VIDEO: Jørn Per Sørensen og præst Peter Worm Madsen (tv) har mødt hinanden på værtshuset Pipes, der ligger på Randersvej i Aarhus N.

I Aarhus Nord ligger værtshuset Pipes. Her er der – som på et hvert andet værtshus – kolde øl, blinkende spillemaskiner og stamgæster på deres vante pladser ved baren.

Men så er der også præsten. Han kunne vælge at sidde og vente i kirken på, at der kom nogen ind gennem døren. Men i stedet har han flyttet præstegerningen ned på den lokale bodega – i hvert fald en gang i måneden.

Læs også Bodega-Bente efter hærværksamok: Politikerne skal lette røven

- Det er for det meste bare sjov og ballade og jokes, der flyver henover bordet. Men pludselig så kan det ende med en god samtale, og så trækker vi os lidt væk fra barbordet og får en snak om den udfordring, som personen har, siger Peter Worm Madsen, der er sognepræst og diakonimedarbejder ved Christianskirken til TV2 ØSTJYLLAND.

Præsten giver en omgang

Christianskirken ligger få hundrede meter fra værtshuset Pipes.

Sognepræst Peter Worm Madsen er kommet fast på bodegaen i et par år. Den første tid lyttede han blot. Lærte stamgæsterne at kende og fik styr på alle navnene.

Det er for det meste bare sjov og ballade og jokes, der flyver henover bordet. Men pludselig så kan det ende med en god samtale.

Peter Worm Madsen, sognepræst, Christianskirken

Siden da har det udviklet sig. Nu ved alle hvem præsten er, og at han gerne giver en omgang og en hjælpende hånd, hvis haven er blevet et vildnis, man ikke kan sparke sig gennem lejligheden for rod – eller hvis man har ondt i pengepungen.

- Vi har en lille organisation i kirken, som kan yde små lån, og ellers så prøver vi på at få nogle personer inden for økonomi til at rådgive dem og hjælpe dem med at skrue ned for noget i budgettet, så de har råd til noget andet, siger Peter Worm Madsen.

03:10

Peter Worm Madsen besøger jævnligt det lokale værtshus i hans sogn, fordi han mener, at han som præst skal møde sin menighed, der hvor de er. 

Luk video

Jesus gik også til fest

Jørn Per Sørensen er pensionist og stamgæst på Pipes, og har haft stor glæde af at lære præsten at kende.

- Jeg har været nede, hvor jeg har haft brug for nogle folk, og der har jeg haft brug for min kirke, og der har jeg snakket med Peter. Det har hjulpet mig meget, så jeg ikke er kommet helt ned, men er oppe i det gode igen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jesus gik også til fester og var sammen med folk der, hvor de var, og så tænker vi: Jamen, det skal vi simpelthen også! Det er meget vigtigt, at vi kommer ud af kirken

Peter Worm Madsen, sognepræst, Christianskirken

Selvom værtshus måske lyder mere af cigaretrøg og små skarpe end hellige budskaber, så mener Peter Worm Madsen, at præstegerningen bestemt har en plads i de røgslørede lokaler.

Skal ud i sognet

- Jesus gik også til fester og var sammen med folk der, hvor de var, og så tænker vi: Jamen, det skal vi simpelthen også! Det er meget vigtigt, at vi kommer ud af kirken. For folk kommer ikke i kirke lige så meget som for 50 år siden. Så vi skal mere ud og møde dem ude i sognet.

Så når folk ikke vil komme til kirken, så må kirken komme til dem. Og Jørn Per Sørensen holder gerne en barstol til andre præster, hvis de skulle få lyst til at slå et smut forbi Pipes.

Læs også Præst efterlyste kistebærere til død mand uden pårørende - responsen var overvældende

- Man kan jo snakke med en præst lige så vel på en bodega, som vi kan gå over og snakke med en præst ovre i kirken. Så hvorfor kan de ikke komme her og snakke med os?

I den kommende tid kan du møde Peter Worm Madsen på Pipes den 15. januar og den 19. februar.

Peter Worm Madsen har hjulpet Jørn Per Sørensen med at komme på rette fode igen.