Politikere skal stå fast

Eksperter: Kan give bagslag at ændre mening

Når kommunalpolitikerne vælger at omstøde beslutningen om ikke at lukke Rundhøjskolen i Aarhus, kan det give bagslag. Eksperter mener, at politikere bør stå fast - også ved upopulære beslutninger.

- Det bliver sværere for politikerne at træffe den slags beslutninger i fremtiden. Det viser sig jo, at det kan betale sig at protestere, siger forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen ved VIA University College, Aarhus til jp.dk.

Kritikken kommer i kølvandet på den omdiskuteret skolespareplan i Aarhus Kommune, hvor politikerne besluttede at lukke en række skoler - heriblandt Rundhøjskolen.

Men på grund af massive protester fra lokalområdet og engagement fra forældre har politikerne altså valgt at omstøde deres beslutning, så skolen består.

- Denne type forældreindflydelse er dybt problematisk. Når man som politiker ændrer beslutning med forældreengangement som begrundelse, bliver det problematisk at drive skolepolitik ud fra et fagligt perspektiv, siger Andres Rasch-Christensen til jp.dk.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, tilslutter sig, at det er problematisk at tilbagetrække sin beslutning.

- Man kan stille det på spidsen og sige, at i krisetider, hvor der skal skæres ned, er der meget begrænsede muligheder for at inddrage borgerne. Borgerne vil groft sagt altid være modstandere af besparelser, så der handler det i virkeligheden om at lukke ørerne for borgerne og træffe de upopulære og ubehagelige beslutninger og gennemføre em trods borgernes modstand, siger Roger Buch til jp.dk.