Politikere: Cheminova er for sløv

Cheminova ender som en 'solnedgangsindustri', hvis virksomheden ikke hurtigt fjerner sine farligste sprøjtegifte fra markedet. Det mener S og SF.

Det er slet ikke godt nok, at kemikaliefabrikken Cheminova, som ejes af Aarhus Universitets Forskningsfond, først i 2009-2010 udfaser produktion og salg af sine allergiftigste sprøjtemidler i ulandene.

Det mener oppositionen, efter at en delegation fra virksomheden på Harboøre Tange onsdag mødtes med Folketingets miljøudvalg.

Lande som Kina, Thailand og Vietnam er selv er i færd med at forbyde de farligste stoffer af den såkaldte klasse 1 som f.eks. methylparathion og monocrotophos.

Derfor bør Cheminova arbejde ihærdigt på substitution og erstatte de farligste kemikalier med andre i stedet for at vente flere år, mener SF's miljøordfører, Steen Gade.

Han henviser til FN's landbrugsorganisation, FAO, der også vil have Cheminova til at speede op for at få de problematiske stoffer væk fra hylderne i lande som Brasilien og Indien, hvor fattige bønder bruger insektgiftene uden beskyttelse.