Politiet om problemer med kokain: Vi gør alt, hvad vi kan

Et øget samarbejde mellem kommune, restaurationsbranche og politi skal bekæmpe problemer med kokain

01:24

Stærk kokain har i højere grad fundet vej til Danmark, og på bare to år er renheden i kokainen på gadeplan, særligt i Aarhus, steget dramatisk.

Hos Østjyllands Politi er man klar over problemet, og her er indsatsen særligt rettet mod bekæmpelse af stofferne på gadeplan i samarbejde med blandt andre restaurationsbranchen og Aarhus Kommune.

Læs også Aarhus er oversvømmet af ren kokain

- Vi fortsætter ufortrødent vores indsats mod stoffer på gadeplan, og derudover har vi også efterforskninger kørerende mod det her. Det kan jeg ikke komme nærmere ind på her, men vores indsats er primært på gadeplan og også den synlige indsats mod det, siger Rene Raffo, politiinspektør ved Efterforskningscenter, Østjyllands Politi.

Højeste renhed i 20 år

På to år er renheden i kokain på landsplan steget fra at være 20 procent til nu næsten at være at være tredoblet til 55 procent. Men i Aarhus er den lige nu helt oppe på 70 procent. Det højeste niveau i 20 år, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

- Jeg har arbejdet på retskemisk afdeling i 12 år med narkotikaanalyse. Og jeg har ikke set en renhed af kokainen så højt, som den vi ser i øjeblikket, siger Christian Lindholst, leder af institut for Retsmedicin, hvor der dagligt laves analyser af de ulovlige stoffer, som politiet har konfiskeret.

Han fortsætter: 

- Det siger mig, at der må være meget kokain tilgængeligt på markedet i øjeblikket. Udbud og efterspørgsel følges også ad på det her marked.

01:26

VIDEO: Her kan du se mere om kokain-problemerne i Aarhus.

Luk video

Østjyllands Politi oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at de gennem flere år har beslaglagt en stigende mængde kokain. Det er foregået i et øget samarbejde med kommunen og restaurationsbranchen, som er blevet bedre til at spotte de hårde stoffer hos gæsterne. Og hos politiet har de også kendskab til udviklingen med kokain.

- Det, vi i hvert fald hører fra miljøet, er, at nogle af de her stoffer er blevet en smule billigere, siger Rene Raffo.

Har I sovet i timen, mens problemet er taget til i styrke?

- Det synes jeg bestemt ikke, at vi har. Vi gør en stor indsats mod det her på gadeplan. Det gør vi både ved de patruljer, vi har ude, ved vores specialpatruljer og i form af Trygt Nattelivs-indsatser og indsatser mod handel på gadeplan. Vi har også et rigtig godt samarbejde med restauratørerne, formaliseret i et restauratørnetværk, og også med dørmændene og Aarhus Kommune, siger Reno Reffo.

Men er det nok i og med, at vi ser, at stofferne bliver stærkere, og at der er mere handel end tidligere?

- Vi kan altid tale om, hvad der er nok, men jeg kan i hvert fald sige, at vi gør alt vi kan for at tage alle de sager vi overhovedet kan, siger Reno Raffo.

Kokain giver flere psykoser

Risikoen for ballade, psykoser, slagsmål og selvmord stiger markant, når det hårde stof ryges eller sniffes op gennem næseborene. Stoffet chokerer hjernen. Det forudser forsker Morten Hesse på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Læs også Christian er misbruger: Den rene kokain er ekstrem

- Den gruppe, hvor problemet er størst, er ved de socialt udsatte og hjemløse, som færdes på gaden, hvor stofhandlen foregår, siger Morten Hesse til TV2 ØSTJYLLAND.

Den udvikling har leder af Fixerummet i Aarhus, Ole Thvilum, Souschef ved Kirkens Korshær allerede erfaret:

02:04

VIDEO: Markant stærkere kokain skaber konflikter som aldrig før, lyder det fra narkoman og leder af fixerummet ved Kirkens Korshær i Aarhus.

Luk video

- Vi har flere tilfælde af overdoser, hallucinationer, forfølgelsesvanvid og kramper. En kokainmisbruger er også tit helt oppe at køre, og det kan godt være konfliktskabende. Det gør det kompliceret for personalet at være her samtidig, siger han. 

Øger risiko for nedtur

Renere kokain øger mængden af dopamin til hjernen. Dopamin giver mennesker en øjeblikkelig følelse af lykke, men øger også risikoen for psykisk nedtur efterfølgende. I værste fald en psykose.

Læs også Aarhusiansk snapchatkonto flyder med narko og våben

- Psykosen gør, at man kan blive selvmordstruet. Man kan blive voldsom over for andre.  Man kan høre stemmer, der ikke er der, siger Morten Hesse.

I videoen øverst i artiklen kan du se interview med Reno Reffo fra Østjyllands Politi.