PET har fokus på syrienkrigere: Kan være særligt radikaliserede

PETs øjne er rettet mod danske fremmedkrigere, der vender hjem. En østjysk mand var fredag i retten sigtet for at være trænet til terror af IS

Fremmedkrigere, der er vendt hjem fra Syrien eller Irak, har man skarpt fokus på hos PET. Fredag var en østjysk mand i retten sigtet for at være blevet trænet til terror. Foto: Scanpix

Danske fremmedkrigere, der har opholdt sig i Syrien eller Irak i en længere periode, kan øge terrortruslen mod Danmark.

Sådan lyder det fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der derfor har skarpt fokus på fremmedkrigerne.

- PET er meget opmærksom på, at udviklingen i Syrien og Irak, herunder det aktuelle militære pres på gruppen, der kalder sig Islamisk Stat, kan betyde, at flere fremmedkrigere vender hjem, skriver PET i et skriftlig svar til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Østjyde hvervet af Islamisk Stat: Retssagen fortsætter

Center for Terroranalyse (CTA) vurderer i den seneste vurdering af terrortruslen i Danmark fra februar i år, at mange af de danske fremmedkrigere kan være særligt radikaliserede og voldsparate.

Derfor har PET et vågent øje på de fremmedkrigere, der forsøger at vende hjem til Danmark, blandt andet med henblik på at retsforfølge dem.

Retssag med østjysk mand

En af de formodede fremmedkrigere, som lige nu retsforfølges, er en østjysk mand med tunesisk baggrund.

PET er meget opmærksom på, at udviklingen i Syrien og Irak, herunder det aktuelle militære pres på gruppen, der kalder sig Islamisk Stat, kan betyde, at flere fremmedkrigere vender hjem

Politiets Efterretningstjeneste

Han var fredag i retten i Aarhus tiltalt for at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien samt for at være blevet trænet til terror.

Et af de centrale stridspunkter til fredagens retsmøde var en gruppechat, hvor tiltalte angiveligt skrev om martyrdød med sine venner.

Den østjyske mands personlige oplysninger kom i de danske myndigheders hænder i forbindelse med, at et medlemskartotek fra Islamisk Stat blev lækket.

Læs også Følg retssagen mod mand hvervet af Islamisk Stat

Medlemskartoteket var 5000 sider langt og indeholdt, blandt mange andre, seks personer, der er opvokset i Danmark. Der er rejst en straffesag mod hver af dem.

Retssagen mod den østjyske formodede syrienkriger er den første ud af de seks straffesager.

Halvdelen er vendt hjem

I den førnævnte analyse fra CTA vurderer man, at der siden sommeren 2012 er udrejst mindst 145 personer fra Danmark til Syrien eller Irak. De skriver desuden, at tallet kan være højere.

Det er desuden CTAs vurdering, at lidt under halvdelen af dem, der er rejst ud af landet for at blive fremmedkrigere, nu igen befinder sig i Danmark.

Læs også 26-årig tiltalt for at lade sig hverve som IS-kriger

Knap en fjerdedel er stadig i konfliktzonen, mens en tilsvarende andel formodes dræbt.

PET har et tæt samarbejde med andre landes sikkerheds- og efterretningstjenester om de såkaldte fremmedkrigere. 

TV2 ØSTJYLLAND var tilstede ved retsmødet fredag. Du kan læse livebloggen her.