Partier vil løbe fra aftale: Drop hegn og vilde dyr i populær skov

Venstre og Konservative i Aarhus Kommune vil have aftalen om Moesgård Vildskov aflyst. Planerne rammer brugerne af skoven for hårdt, lyder det.

Opdatering, 3. februar kl. 16.15
På dagens byrådsmøde kom det frem, at Venstre og Konservative har valgt at trække deres beslutningsforslag efter et møde med forligskredsen tidligere på dagen. Derfor bliver forslaget alligevel ikke behandlet på byrådsmødet.

I dag flokkes aarhusianere hver dag ud i Marselisborgskovene for at løbe, cykle, lufte hund eller bare nyde naturen.

Men fremover kan det blive lidt mere besværligt. Ved budgetforliget i 2019, som blev underskrevet af alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti, aftalte politikerne, at området skulle laves til vildskov.

Projektet hedder Moesgaard Vildskov og handler om at øge dyre- og plantelivet i skovene med respekt for den store fritidsbrug, der også er i skovene. Siden budgetforliget har en arbejdsgruppe arbejdet med de konkrete planer, som blandt andet kommer til at indebære, at en del af skoven bliver hegnet ind. Her skal vilde dyr som køer og vildheste græsse.

Projektet omfatter et område på 600 hektar af skovene, der i alt fylder 750 hektar. Det er endnu ikke fastlagt, hvor indhegningerne skal være, og hvor store de hver især bliver. Kommunen forventer, at indhegningerne vil være på mellem 100-200 hektar.
Projektet omfatter et område på 600 hektar af skovene, der i alt fylder 750 hektar. Det er endnu ikke fastlagt, hvor indhegningerne skal være, og hvor store de hver især bliver. Kommunen forventer, at indhegningerne vil være på mellem 100-200 hektar.

Men projektet møder nu modstand. Venstre og Konservative vil have skrinlagt planerne. De mener, at vildskoven vil have for store konsekvenser for fritidsbrugerne i Marselisborgskovene.

- Jeg synes, det er rigtig godt med vildskov, men ikke i et succesfuldt bynært skovområde. Den succes skal vi ikke ødelægge. Jeg vil gerne være med til at kigge på vildskov i andre områder, siger rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Kan man ikke stole på det, når I indgår et forlig?

Man kan stole på, at vi er optaget af det, der berører mennesker og fritidsbrugere og hvilke konsekvenser, det får for dem. Det vil vi gerne drøfte med forligskredsen i morgen, siger Bünyamin Simsek.

Vil ikke gå inden for hegnet

Selvom en del af skoven bliver hegnet inde, kan brugere frit bevæge sig inden for hegnet. Alligevel møder projektet skepsis fra flere fritidsklubber og motionister. 

En af dem er orienteringsløber Kell Sønnichsen, der i over 30 år har løbet rundt i skovene. 

Kell Sønnicsen har i 30 år løbet i Marselisborgskovene. Han frygter for etableringen af en vildskov i området.
Kell Sønnicsen har i 30 år løbet i Marselisborgskovene. Han frygter for etableringen af en vildskov i området.

- Vi orienteringsløbere er ikke særligt glade for hegn, for vi bruger hele terrænet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Spørgsmålet om sikkerhed bekymrer ham også.

- Det kan godt være, at man gerne må og kan løbe inde i de her områder, men spørgsmålet er, om man tør og vil.

Natur på naturens præmisser

De seneste 200 år er skovene blevet drænet og træer fældet, så den ser ensartet ud. Træerne, der er blevet fældet, har kommunen solgt som brænde, flis, eller tømmer. 

Med projektet Moesgård Vildskov vil kommunen lade skoven passe mere sig selv, blandt andet ved at lade væltede træer ligge, etablere vådområder og indsætte græssende dyr.

Danmarks Naturfredningsforening er ikke overraskende meget begejstret for projektet.

Sebastian Jonshøj, lokalformand, Danmarks Naturfredningsforening Aarhus
Sebastian Jonshøj, lokalformand, Danmarks Naturfredningsforening Aarhus

- Skoven får lov at være skov og natur på skovens og naturens præmisser, i langt højere grad end den er i dag, siger Sebastian Jonshøj, der er lokalformand i afdelingen i Aarhus.

Og dyrene er et væsentligt element i at etablere en vild skov, mener han.

- De bidrager med det, der hedder en økologisk nøglefunktion. De kan gå ind og skabe variation og lysåbne forhold i skoven og sikre, at skoven ikke gror fuldstændig til.

Kan man ikke gøre det samme ved at svinge motorsaven?

- Ikke på samme måde. Dyrene er et naturligt element.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor indhegningerne skal være, og hvor store de hver især bliver. Kommunen forventer, at indhegningerne vil være på mellem 100-200 hektar.

Byrådet skal onsdag den 3. februar 2021 drøfte, om de skal ændre planerne om en vildskov i Marselisborgskovene.

Læs hele projektbeskrivelsen her, og hvorfor det netop er i Marselisborgskovene, det giver mening at etablere end vild skov.værtshus Vores Sted Nørregade Aarhus

For fem måneder siden var smitten som i dag, men alt var åbent - tog vi fejl dengang eller gør vi det i dag?

IMG_2375

Ingen smitte i seks uger – alligevel må elever ikke komme i skole

010321 Genåbning 17-18 VO.00_00_37_16.Still001

Første dag med genåbnede butikker: - Vi trænger til at komme ud

politi politibil politiet 112 udrykning

Parkeringsvagt hjalp folk ud af brændende bygning: Beboere sigtet for uforsigtighed

Gudenå Renseanlæg

Politikere i kovending til en halv milliard: Naboerne jubler

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen: Der kommer ændringer i vaccineprogram