Parkeringshelvede i Aarhus: Orla føler sig låst fast

I takt med der kommer flere indbyggere til midtbyen i Aarhus, bliver der bygget tusindvis af lejligheder. Men parkeringspladserne følger ikke med lejlighederne - til stor frustration for aarhusianerne.

03:37

VIDEO: Den store mangel på parkeringspladser i Aarhus Midtby får nu en beboer til at råbe op. Orla Fisker har boet i byen i mere end 30 år, og ifølge ham har problemerne aldrig været større end nu.

Orla Fisker bor på Frederiksbjerg i Aarhus. Det har han gjort i 36 år. Gennem tiden er det, ifølge ham, kun blevet sværere at finde en parkeringsplads.

- Der kommer flere og flere biler til. Da jeg boede her i starten, var det ikke det store problem. Det kom lige så stille, siger Orla Fisker til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Randrusianere får indflydelse på fremtidens Randers

Orla mener, at politikerne på rådhuset længe har vidst, at der har været parkeringsproblemer i midtbyen, og derfor undrer han sig over, at der ikke bliver gjort noget ved det.

Der kommer flere og flere biler til. Da jeg boede her i starten, var det ikke det store problem. Det kom lige så stille.

Orla Fisker

Selv er han dårligt gående, og derfor er han også afhængig af en parkeringsplads tæt på sit hjem. Det er ifølge Orla faktisk så slemt med parkeringspladserne, at han skal planlægge, hvornår han kommer hjem for at være sikker på, at han kan få en af de eftertragtede pladser.

Læs også Morten er klimaaktivist på fuldtid

- Der må kunne findes en løsning på det. Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være offentligt. Jo, det er muligt, men det skal i hvert fald være sådan, at dem der bor her, vi har mulighed for at holde her, siger Orla Fisker.

Orla Fisker er dårligt gående, og derfor er han også afhængig af en parkeringsplads tæt på hjem.

Flere p-pladser nær hjem

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), forstår godt Orla Fiskers frustration. Han mener, at der skal være flere parkeringspladser, dér hvor aarhusianerne bor – og ikke kun i de store parkeringshuse, der er placeret rundt omkring i byen.

Det kræver naturligvis, at vi skal etablere flere parkeringspladser med den udvikling, byen har.

Bünyamin Simsek (V), Rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

- Parkeringshusene er rigtig gode for de handlende, men i forhold til vores beboere, er vi også nødt til at gøre noget. Det kræver naturligvis, at vi skal etablere flere parkeringspladser med den udvikling, byen har, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Gadefestival aflyst efter fratrædelse af leder

Parkeringsproblemerne i midtbyen skyldes blandt andet en ujævn fordeling af de eksisterende pladser. Mange af pladserne er nemlig samlet i store p-huse, der kan ligge kilometer fra aarhusianernes hjem.

03:16

VIDEO: Se det fulde interview med Bünyamin Simsek (V), Rådmand for Teknik og Miljø, om parkeringsproblemerne i Aarhus her.

Luk video

Parkeringshuse står tomme

P-anlæggene under DOKK1, Bruuns Galleri, Scandinavian Center, Salling og Navitas udgør tilsammen 4.150 parkeringspladser. Det svarer til, at mere end hver tiende p-plads i midtbyen findes alene i de fem parkeringsanlæg.

Læs også Diætist: Sjældent sundt helt at droppe sukker

Rundt regnet står halvdelen af disse p-pladser ledige. Og det er også et stort problem ifølge Bünyamin Simsek, der mener at udfordringen med p-husene skyldes dårlig tilgængelighed.

Navitas er meget skjult. Det er ligefrem hemmeligt. Det er ikke særlig synligt. Derfor skal vi gøre det væsentligt mere synligt for trafikanterne at søge derned.

Bünyamin Simsek (V), Rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

- Navitas er meget skjult. Det er ligefrem hemmeligt. Det er ikke særlig synligt. Derfor skal vi gøre det væsentligt mere synligt for trafikanterne at søge derned.

Ifølge Aarhus Kommune bor der 69.570 personer i Aarhus Midtby, og der er 34.900 parkeringspladser. Det svarer til, at der er en halv parkeringsplads til hver beboer.

P-anlæggene under Dokk1, Bruuns Galleri og Scandinavian Center har plads til 1000 biler hver, Salling omkring 700 og Navitas 450 pladser.Det svarer til at mere end hver 10. p-plads i midtbyen findes alene i disse 5 parkeringsanlæg.