Pårørende laver ulovlige skjulte optagelser på østjyske plejehjem

Fagforeningen FOA i Aarhus melder om flere tilfælde, hvor pårørende til beboere på plejehjem i Aarhus Kommune med skjulte optagelser ulovligt har overvåget plejepersonalet.

TV-dokumentaren Plejehjemmene Bag Facaden fortsætter med at give rystelser i den østjyske plejesektor.

Senest melder fagforeningen FOA, at der er flere sager, hvor pårørende til beboere på plejehjem i Aarhus Kommune har lavet skjulte optagelser af plejepersonalet – optagelser, der er ulovlige.

Ifølge næstformand i FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, har de oplevet i alt fire tilfælde af skjulte optagelser af de plejehjemsansatte.

Der er både sager, hvor der er brugt telefon til at optage med, men også tilfælde, hvor det er en computer, der har stået åben. Og de skjulte optagelser gør stort indtryk på personalet.

- De ansatte bliver faktisk rigtig bange og bekymrede, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Allerede da Plejehjemmene Bag Facaden skulle premiere på TV var brugen af skjulte optagelser i fokus. Metoden er nemlig ulovlig, og der blev dengang nedlagt fogedforbud mod at vise dokumentaren.

I sidste ende fik TV2 dog lov at vise dokumentaren på trods af, at optagelserne er på kant med loven. Og nu tyder det altså på, at flere pårørende til beboere på plejehjem har ladet sig inspirere.

Charlotte Ahm, der er barnebarn til en af dokumentarens hovedpersoner, Else Marie Larsen, har efter sin medvirken i TV-dokumentaren modtaget flere henvendelser fra bekymrede pårørende.

- Jeg tænker, at rigtig mange pårørende er blevet presset ud i det på samme måde, som vi er blevet. Og hvor man til sidst befinder sig i afmagt og ikke ved, om man skal gøre det ene eller det andet, fordi man ikke bliver lyttet til, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

En måde at blive hørt

- Jeg kan godt forstå, at man som pårørende kan føle sig magtesløs og blive desperat, men jeg kan ikke forstå, at man er nødt til at ty til skjulte optagelser, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Charlotte Ahm er dog ikke i tvivl om, hvorfor flere nu benytter sig af skjulte optagelser på plejehjemmene. Det kan simpelthen blive nødvendigt.

- Hvis man er i en situation, hvor man ikke kan bevise, at det man siger er rigtigt, så er det måske vejen frem og måden, hvorpå man kan blive hørt, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

I de fire konkrete tilfælde, FOA Aarhus er bekendt med, er der fundet løsninger, men næstformanden mener, at der mangler politisk klarhed på området.

- Det er vigtigt, at den lokale leder, der står med problemerne, også føler en ledelsesmæssig opbakning, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Regn

Den kommende uge kan byde på en hel måneds regn

thumbnail_IMG_4555

Mystisk solouheld i Aarhus V: Føreren forsvundet

1600px_COLOURBOX51479774

Lille dreng reddet op af pool og fløjet på hospitalet

20210620-120009-L-1920x1183we

Styrtet Silkeborg-rytter slipper nådigt fra hård landing

20210716-190013-7-1920x1280we

play Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

coronatest kviktest poder

liveblog COVID-19 live: 644 personer er testet positive

Dagens mest læste