Pårørende laver ulovlige skjulte optagelser på østjyske plejehjem

Fagforeningen FOA i Aarhus melder om flere tilfælde, hvor pårørende til beboere på plejehjem i Aarhus Kommune med skjulte optagelser ulovligt har overvåget plejepersonalet.

TV-dokumentaren Plejehjemmene Bag Facaden fortsætter med at give rystelser i den østjyske plejesektor.

Senest melder fagforeningen FOA, at der er flere sager, hvor pårørende til beboere på plejehjem i Aarhus Kommune har lavet skjulte optagelser af plejepersonalet – optagelser, der er ulovlige.

Ifølge næstformand i FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, har de oplevet i alt fire tilfælde af skjulte optagelser af de plejehjemsansatte.

Der er både sager, hvor der er brugt telefon til at optage med, men også tilfælde, hvor det er en computer, der har stået åben. Og de skjulte optagelser gør stort indtryk på personalet.

- De ansatte bliver faktisk rigtig bange og bekymrede, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Allerede da Plejehjemmene Bag Facaden skulle premiere på TV var brugen af skjulte optagelser i fokus. Metoden er nemlig ulovlig, og der blev dengang nedlagt fogedforbud mod at vise dokumentaren.

I sidste ende fik TV2 dog lov at vise dokumentaren på trods af, at optagelserne er på kant med loven. Og nu tyder det altså på, at flere pårørende til beboere på plejehjem har ladet sig inspirere.

Charlotte Ahm, der er barnebarn til en af dokumentarens hovedpersoner, Else Marie Larsen, har efter sin medvirken i TV-dokumentaren modtaget flere henvendelser fra bekymrede pårørende.

- Jeg tænker, at rigtig mange pårørende er blevet presset ud i det på samme måde, som vi er blevet. Og hvor man til sidst befinder sig i afmagt og ikke ved, om man skal gøre det ene eller det andet, fordi man ikke bliver lyttet til, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

En måde at blive hørt

- Jeg kan godt forstå, at man som pårørende kan føle sig magtesløs og blive desperat, men jeg kan ikke forstå, at man er nødt til at ty til skjulte optagelser, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Charlotte Ahm er dog ikke i tvivl om, hvorfor flere nu benytter sig af skjulte optagelser på plejehjemmene. Det kan simpelthen blive nødvendigt.

- Hvis man er i en situation, hvor man ikke kan bevise, at det man siger er rigtigt, så er det måske vejen frem og måden, hvorpå man kan blive hørt, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

I de fire konkrete tilfælde, FOA Aarhus er bekendt med, er der fundet løsninger, men næstformanden mener, at der mangler politisk klarhed på området.

- Det er vigtigt, at den lokale leder, der står med problemerne, også føler en ledelsesmæssig opbakning, siger næstformand for FOA Aarhus, Mette Fuglsig Schjødt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vejbump

play Beboere raser mod nye vejbump: - Det er ikke til at holde ud

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Aarhus Teater

play Eksklusiv adgang: Aarhus Teater består af mere, end du tror

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst