Pårørende frygter, ældretopmøde ikke fører til handling: - Liv er på spil

Onsdag og torsdag afholdes der topmøde om ældreplejen. Pårørende frygter, at ord ikke bliver til handling.

02:47

VIDEO: VIDEO: Alle er enige om, at ældreplejen på flere fronter er mangelfuld. Spørgsmålet er, hvad man kan gøre ved det. 

Når vores ældre kommer på plejehjem, skal der passes godt på dem, men hvordan kommer vi derhen, hvor vi kan være helt sikre på, det sker?

Det er det store spørgsmål, der rejses på det såkaldte ældretopmøde, som afholdes onsdag og torsdag i denne uge i København.  

Læs også I dag begynder ældretopmødet - afholdes virtuelt på grund af coronavirus

Det hele begyndte, da blandt andre Charlotte Ahm fra Aarhus stod frem i TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'. Hun er barnebarn til 90-årige Else Marie Larsen, og i TV 2-dokumentaren afsløres det, at hun bliver udsat for grove plejesvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Derfor er Charlotte Ahm spændt på, hvad der kommer ud af mødet, og hun glæder sig over, at omsorgssvigt på plejehjemmene i Danmark nu er kommet på dagsordenen og bliver taget alvorligt.

- Jeg forventer, at der kommer nogle konkrete løsninger til, hvordan tingene skal foregå, og hvordan man skal forbedre ældreplejen generelt. Jeg håber på masser af handling, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

Den uværdige behandling af Else har været med til at starte en debat om forholdene på danske plejehjem. Foto: TV 2 Dokumentar

Ifølge Charlotte Ahm kan det kun gå for langsomt, og det frygter hun også, at det gør.

- Menneskeliv er på spil, så jo længere tid, vi skal bruge på at snakke om det, jo flere ældre mennesker kommer til at leve i omsorgssvigt, og det synes jeg ikke, er godt nok. Jeg kan godt se, at nogle ting tager lang tid, men man kan jo godt starte på de enkelte plejehjem allerede nu. Der skal ske noget hurtigst muligt, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Aarhus sætter millioner af til ældreområdet: - Jeg kan slet ikke få armene ned igen

”Menneskesynet skal ændres”

I løbet af de to dage, hvor ældretopmødet finder sted, er der forskellige punkter på dagsordenen, som en række faggrupper og politikere skal diskutere.

Står det til Charlotte Ahm er der et bestemt punkt, som især er vigtigt.

- Jeg ved, mange vil kigge på normeringer og økonomi, men jeg synes, det vigtigste er menneskesynet, så det håber jeg, de vil kigge på. Du kan få lige så mange penge, du vil, men hvis menneskesynet og kulturen ikke bliver lavet om, så er pengene intet værd, siger Charlotte Ahm, til TV2 ØSTJYLLAND.

02:57

VIDEO: Løsningsforslagene er mange fra politikere og organisationer. Alt fra bedre uddannelse til flere hænder. Her er plejepersonalets bud på en løsning. 

Luk video

Charlotte Ahm frygter dog, at hendes højeste ønske, står nederst på politikernes liste.

- Jeg tror desværre, at det med menneskesynet sår langt nede på listen. Man vil rigtig gerne se på ledelsen og økonomien, hvilket også er godt, men jeg frygter, at de ikke prioriterer menneskesynet. Det er plejerne, der yder omsorgen eller omsorgssvigtet, og hvis det ikke falder dem naturligt at yde omsorg, så skal de ud af vagten, og så skal man finde nogen, der gider, lyder det fra Charlotte Ahm.

Hendes eget forslag er, at man allerede ved uddannelsesstart skal vurdere, om de studerende er egnet til at tage sig af ældre mennesker, og om det falder dem naturligt at tage sig af ældre.

Seks temaer på topmødet

På topmødet skal en række arbejdsgrupper udarbejde og fremlægge forslag inden for seks temaer:

  • Kerneopgaven og faglig kvalitet
  • Rekruttering og kompetenceløft
  • Faglig ledelse i en lærende kultur
  • Kvalitet og tilsyn
  • Visitation tæt på hverdagen
  • Organisering af ældreplejen

Kilde: TV 2

Mere tid, flere penge og flere ledere

Det er sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der har indkaldt politikere, Ældre Sagen, FOA og KL til ældretopmødet.

Står det til SF, skal der bruges en halv milliard på næste års finanslov alene på de ældre. Pengene skal gå til bedre uddannelse og flere hænder. Det skal gøre ældreplejen mere intim, lyder forslaget.

- En social- og sundhedsassistent sagde det så tydeligt på det her topmøde, at man møder ind på arbejde som den eneste faste medarbejder, og så går der en beboer rundt og siger ’ der var da heldigvis en, der kendte mig’. Det betyder så meget for trygheden for de ældre, at det er det samme personale, der kommer, siger Kirsten Normann Andersen (SF), der er ældreordfører, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Kontinuitet er helt afgørende for, at man kan øge kvaliteten, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Datter til Kongsgården-beboer: - Mor har det simpelthen så godt

FOA har tre punkter med til topmødet, som de håber, kan forbedre hverdagen for de ældre.

- Vi vil jo gerne have, at de medlemmer vi repræsenterer, har mere faglig frihed og kan tale med de ældre om, hvad der skal ske på dagen. Vi vil også gerne have, det bliver organiseret på en anden måde, sådan at vores medlemmer kan sige, ’vi ses igen i morgen’, til den ældre og så komme dagen efter igen, siger Torben Klitmøller Hollmann, der er sektorformand hos FOA, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det sidste punkt på FOA’s ønskeliste er, at de gerne vil have mere faglig ledelse.

Dette ønske går i tråd med Kommunernes Landsforenings hovedfokus på topmødet. De vil nemlig have ansat flere ledere på ældreområdet.

- Vi kan se, at der nogle steder på ældreområdet er et alt for stort ledelsesspænd og altså for mange medarbejdere per leder. Og det er noget af det, vi vil kigge på, siger Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus Kommune og formand for KL, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ældretopmødet begyndte onsdag klokken 12.30 og slutter torsdag klokken 13.

08:09

VIDEO: Efter flere ugers debat reagerede Jacob Bundsgaard.

Luk video