På borgernes præmisser

Jette Skive glad for principperne i Eden-modellen

04:29

Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.

1 af 2

Torsdag satte Aarhus Kommune nye standarder for, hvordan det skal være at bo på et lokalcenter.

Som det første er Kildevang i Mårslet officielt registreret som Eden-plejehjem. Det betyder, at beboerne selv skal kunne planlægge deres hverdag og sikres kreativitet, spontanitet, fællesskab og gode oplevelser.

Jette Skive (DF), der er rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune, er glad for Eden-modellen, og hun ser gerne, at principperne fra den bliver mere udbredt.

- Hvis de enkelte plejehjem vil det. Det skal vokse nedefra, men princippet i det vil jeg rigtig gerne. Vi skal føre det helt ud til det yderste og sidste plejehjem, vi har, så den røde tråd er det gode liv. Det vil jeg rigtig gerne, men om de skal certificeres, det skal de selv lægge op til, siger Jette Skive.

Se: Første Eden-plejehjem

Hun fortæller, at der økonomisk ikke er forskel på, hvor mange penge de forskellige steder får til at driften.

- Eden-plejehjemmet har den nøjagtige samme økonomi som alle de andre. Det handler om at tænke anderledes, så det har ikke noget med økonomi at gøre. Det er et spørgsmål om at ændre en kultur. Der er en stor kulturforskel fra det traditionelle og til Eden-modellen, siger Jette Skive, der arbejder med en rød tråd i ældreplejen.

- Den råde tråd er, at vi er her for borgernes skyld, og det skal være på borgernes præmisser, siger rådmanden.

Du kan se mere om Kildevang i Mårslet og høre flere kommentarer fra Jette Skive om fremtidens ældrepleje i indslaget øverst på siden.