Østjyske virksomheder kan miste millioner på britisk valg

Valget i Storbritannien kan få konsekvenser for østjyske virksomheder

Det britiske valg i dag, torsdag, kan måske virke fjernt for mange af os i Østjylland, men flere østjyske virksomheder følger med i spænding.

Hvis den konservative premierminister Theresa May vinder valget, kan det nemlig få stor betydning for østjyske virksomheders eksportmuligheder.

Her på virksomheden Doorsystem i Hasselager har de torsdag arbejdet ufortrødent, som de plejer, men i aften er øjnene rettet mod vest. Dagens britiske valg kan nemlig få stor betydning for den østjyske virksomhed, som leverer branddøre- og porte flere steder i Europa - heriblandt England. 

- Det er klart, at hvis det bliver et meget hårdt brexit, kan det betyde, at der kommer nogle toldbarrierer og nogle andre ting op, som gør det svært for en udenlandsk virksomhed at sælge i England, og det vil i sidste ende gøre vores varer meget dyrere, siger Søren Rahbek, salgschef i Doorsystem.

Søren Rahbek, salgschef i Doorsystem.
Søren Rahbek, salgschef i Doorsystem.

Det britiske valg står reelt mellem den konservative premierminister Theresa May og Jeremy Corbyn fra arbejderpartiet Labour. De to politikere adskiller sig væsentligt i deres holdning til EU. Theresa May vil forlade EU hurtigt - også selvom det kan blive dyrt - mens Jeremy Corbyn vil forsøge at beholde et tæt forhold til de andre EU-lande - på trods af Brexit.

Kan ende med fyringer

Hos Doorsystem i Hasselager ved Aarhus hentes cirka 15 procent af virksomhedens omsætning i England. 

- Det vil selvfølgelig koste nogle penge. Det er svært at sætte beløb på, men det vil koste nogle millioner kroner, hvis vi er tvunget til at skulle lukke ned i England, og så vil det også betyde tab af arbejdspladser. Vi kan så håbe på, fordi der er så meget gang i den andre steder i Europa, at vi så kan hente det på andre markeder, siger Søren Rahbek.

Og det sidste kan han få ret i, vurderer Derek Beach, professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Det kan også påvirke virksomheder i Østjylland på den måde, at formentlig må vores eksport til Storbritannien lide en lille smule skade, men til gengæld kan man måske eksportere lidt mere til de andre EU-lande, når de britiske konkurrenter ikke er med på markedet, siger Derek Beach.

Også hos virksomheden Hvidtved Larsen i Silkeborg, kan valget få store konsekvenser.

- Fremtidens muligheder for eksport er mere usikker. Så det er vigtigt for vores virksomhed, at briterne er interesseret i åbne grænser og gode handelsmuligheder, siger Aksel Kolby, CEO i Hvidtved Larsen, hvis største marked ligger i Storbritannien.

I videoen øverst på siden kan du se meget mere om det britiske valg, hvordan det kan påvirke os i Østjylland og komme en tur med på pub, hvor vi har mødt nogle af de herboende englængere.

Endelave Kaninoen

Gratis færger tiltrak tusindvis af ø-turister: Borgmestre takker nej til endnu en omgang

Simone Nowack Pedersen (til venstre) og Nikiline Gade (i midten) fik begge stjålet deres identitet af gutten til højre

Hvem stjal Nikiline og Simones identitet?

Lige nu
Søren Brostrøm

liveblog COVID-19 LIVE: Kontakttallet er 1,1

image00006

play Video: Få en eksklusiv rundtur på spritny hurtigfærge

forsvundne jane møller

Her leder politiet efter forsvundne Jane Møller

20070702-153634-5-1920x1284we

Fra mandag kan man samles 25 til udendørs idræt: - Det er en kæmpe fordel for os