Østjyske arkitekter hædret for forstads-projekt

Arkitema Architects’ vinder pris for projekt målrettet de familier, der kommer fra byerne og som både ønsker sig bylivet, og glæderne ved en forstad

Udsnit af én af Nærhedens klynger i hedehusene. Illustration af Arkitema Architects’.

Det aarhusianske arkitektfirma Arkitema Architects’ er blevet hædret for sin udviklingsplan for projektet Nærheden, og firmaet modtog forleden World Architecture Festivals pris for ”Masterplan – Future Projects”. 

Planen for Nærheden handler om, hvordan man fremadrettet skal sammensætte forstæder, og projektet tager afsæt i en vision om en social bæredygtig bydel, der skal skabe stærke sammenhold og understøtte muligheder for at engagere sig socialt i den nye bydel, oplyser Arkitema Architects’, der blev grundlagt i Aarhus i 1969.

Læs også Sådan kommer Den Ny Maltfabrik til at se ud

- Det er en stor anerkendelse af rigtig mange menneskers arbejde og visioner. Prisen understreger at social bæredygtighed er noget man skal have fokus på i fremtidens byudvikling. Vi valgte at gå til projektet ved at stille mange spørgsmål, og vi havde en bygherre, der havde høje ambitioner og var meget fremsynet. Den kombination har skabt et unikt projekt, og jeg bliver da helt vildt stolt over, at det bliver præmieret med så stor en pris, siger Heidi Hjort Thuesen, segmentchef i Arkitema Urban, i en pressemeddelelse.

Nærheden er tegnet af Arkitema Architects i samarbejde med Karres en Brands, og det er lavet for Høje Taastrup Kommune og Realdania By. Projektet har fokus på fællesskab, sameksistens og plads til forskellighed - samtidig med, at der sker en 'sammensmeltning' med resten af Hedehusene på Sjælland. 

Læs også Aarhus Arkitekterne kaster sig ind i oldekolle-projekt

- Vores mål er at skabe rammer som er fleksible og som kan rumme mange forskellige drømme og tanker. Der skal være stor frihed både til at bo nu, men også til at udvikle over tid. Det er nogle bløde værdier, der har været i fokus, men det er jo så også det, vi nu er blevet anerkendt for. For det er vigtig, hvis forstæderne skal være attraktive for flere i fremtiden, at vi tænker over hele sammensætningen. På den måde skaber vi nogle rammer der kommer til at gøre en forskel for rigtig mange mennesker, og det er altid vore mål, siger Heidi Hjort Thuesen.

I alt var 12 projekter nomineret til prisen, som det aarhusianske arkitektfirma altså vandt.

02:23

En kronjysk erhvervsmand har samlet to milliarder kroner til et helt nyt boligområde et stenkast fra vandet ved Randers. Navnet er Sporbyen Scandia. Se mere om det projekt i videoen fra 1. november her.

Luk video