Østjysk bilforhandler får kæmpe bøde for hvidvask

Kontante betalinger på 50.000 kroner og derover er forbudt. Østjysk forhandler overtrådte loven 28 gange.

Bilfirmaet blev oprindeligt tildelt en bøde på 3,5 millioner kroner ved Retten i Aarhus. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

En østjysk bilforhandler straffes onsdag af Højesteret med en bøde på 280.000 kroner. Dermed har landets øverste domstol lagt 90.000 kroner oveni den bøde, som Vestre Landsret tidligere havde fastsat.

Sagen drejer sig om en bestemmelse i loven, der skal hindre hvidvask. Den siger, at en erhvervsdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på 50.000 kroner og derover.

Læs også Ung mand mistede livet efter overfald: Nu mindes de lokale ham

Firmaet beskæftiger sig med køb og salg af brugte biler i stor stil. Typisk købes bilerne på auktioner på nettet. I 2017 solgte firmaet i alt 2200 biler.

Bagmandspolitiet greb imidlertid ind, fordi man mente, at forbuddet om kontantbetalinger blev overtrådt i en stribe tilfælde.

I den oprindelige sag ved Retten i Aarhus blev firmaet idømt en bøde på 3,5 millioner kroner. Men vurderingen af handlerne var helt anderledes, da Vestre Landsret senere tog fat.

Læs også Gerningsmænd til dødeligt overfald ved højlys dag identificeret

Her blev bøden sat ned til 190.000 kroner, hvilket altså som nævnt onsdag er justeret noget af Højesteret. Konklusionen er, at forbuddet er blevet overtrådt i 28 tilfælde.

De fem dommere noterer, at de ikke kan ændre på den bevisbedømmelse, som landsretten tidligere kom frem til.