Organisationer: Hjemløsestrategi rammer forbi

500 millioner kroner er afsat til at bekæmpe hjemløshed i otte danske kommuner, heriblandt Randers Kommune.

48-årige Per Klovnen trisser sammen med hunden Futte og sin barnevogn med alle sine ejendele og guldøl hen mod et parkeringshus i Århus Midtby. Her skal de sove i nat som mange andre gange før.

Hvis det står til regeringen, vil gadesovere som ham snart være fortid. 500 millioner kroner er afsat til at bekæmpe hjemløshed i otte danske kommuner fra 2009 til 2012. Målet er, at ingen skal være hjemløse eller sove på gaden.

- Hold da kæft, det kan jo aldrig nogensinde lade sig gøre. Det kommer de ikke igennem med, siger Per Klovnen og ryster på hovedet.

Han får støtte af en række organisationer for socialt udsatte, som Kristeligt Dagblad har talt med. Princippet i regeringens strategi hedder "Housing First" og består både af en boligløsning og af social støtte til den udsatte.

Er ikke tilstrækkeligt

Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Cliff Kaltoft, der er sekretariatschef i Landsforeningen af Væresteder.

- Det er tåbeligt at tro, at man kan udrydde hjemløshed, for den har intet at gøre med boliger. Det handler om mennesker, der har det skidt. Jeg vil ikke sige, det er dårligt, at der bliver sat penge af. Det triste er bare, at målet er fuldstændig urealistisk. Fordi man har en politisk ambition om at melde noget ud, som ingen forfølger én for. Det er for nemt, og pengene bliver brugt på tåbelige ting, siger Cliff Kaltoft.

Preben Brandt, formand og stifter af Projekt Udenfor, og Lars Rahbek, der er generalsekretær i KFUM's Sociale Arbejde, tror heller ikke på, at en strategi kan bekæmpe hjemløsheden, selvom de synes, det er godt og ambitiøst, at regeringen vil gøre en indsats for at hjælpe de hjemløse.

- Jeg tror ikke, man kan blive hjemløsheden kvit. Der vil desværre dukke nye hjemløse op hele tiden, siger Lars Rahbek, som er bekymret for, hvad der skal ske efter 2012, når de 500 millioner kroner er brugt.

- Der skal være en kontinuerlig økonomisk støtte, og regeringen skal være klar med flere midler, hvis kommunerne ikke magter opgaven. Hvis ikke, man følger op, ender folk på gaden igen, spår han.

Positivt at regeringen vil hjælpe

Kirkens Korshær, der er kendt for sit landsdækkende arbejde med hjemløse, synes også, det er positivt, at regeringen vil hjælpe hjemløse til et bedre liv:

- Men regeringens strategi er skrivebordstænkt og teoretisk. Det ender med, at vi bekæmper hjemløse frem for hjemløsheden. Ligesom da man ville fjerne narkohandlen og endte med at fordrive narkomanerne, advarer korshærschef Bjarne Lenau Henriksen.

Socialminister Benedikte Kiær (K) afviser kritikken fra organisationerne:

- Med strategien investerer vi i at give kommunerne de rigtige værktøjer, så de fremover kan sætte ind langt tidligere i forhold til at hjælpe hjemløse borgere, og det hjælper også i forhold til kommunens økonomi. Jeg har allerede været med til indvie såkaldte skæve boliger i Randers, og det er fantastisk at tale med tidligere hjemløse, som er glade, fordi de nu har et sted at bo, siger socialministeren.

Kilde: Kristeligt Dagblad