Opretter 500 fritidsjob

Fritidsjob skal hjælpe skolebørn til ungdomsuddannelse

Aarhusianske skoleelever kan bl.a. gøre rent i kommunens børnehaver. Her er det dog børnehavebørnene selv, der svinger kosten.

Byrådet i Aarhus griber nu til kommunale tilbud om lønnede fritidsjob til skolebørn for at få flere unge til at fuldføre en ungdomsuddannelse.

125 aarhusianske skolebørn vil til næste år få tjansen med at rydde op, gøre rent eller brygge kaffe og den slags i daginstitutioner, på skoler eller ældrecenter.

I 2014 skal kommunen have 500 skolebørn i sving med den slags fritidsarbejde. Da vil ordningen koste kommune fem millioner kroner.

- Det skal være job med rigtigt indhold og ansvar. Vi ved, at unge, som har haft et fritidsjob, også har større chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

I dag gennemfører 87 procent af en ungdomsårgang i Aarhus Kommune en ungdomsuddannelse. Målsætningen er 95 procent.

Ringe tilknytning
Tilbuddet vil blive målrettet særligt til børn fra familier, som har ringe tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Unge fra sådan nogle familier har særligt svært ved at gennemføre en uddannelse, siger borgmesteren.

Der bliver ikke fritidsjob nok til alle som har behov for det blandt Aarhus Kommunes 30.000 skolebørn, erkender borgmesteren.

- De 500 job er alligevel ret mange. Og vi håber, at kommunen med den her ordning kan motivere private til at give fritidsjob til flere skolebørn end i dag, siger Jacob Bundsgaard.

Løn aftales lokalt
Byrådet har ikke lagt sig fast på lønniveauet. Det skal aftales lokalt på arbejdspladserne og stå i forhold til det ansvar, skolebørnene får, siger borgmesteren.

- Det er ikke sådan, at vil nu vil bruge børnearbejde til at erstatte de grundlæggende arbejdsfunktioner. De unge skal løse arbejdsopgaver, som ellers ikke ville blive løst, siger han.

Også på selve Rådhuset vil det være oplagt at ansætte skolebørn i fritidsjob, siger borgmesteren.