Ombudsmanden går ind i sagen

Ser på sag om kritisk professor

02:31

1 af 2

Ombudsmanden ser nu på sagen om en kritisk professor fra Aarhus.

I et debatindlæg sidste sommer kritiserede professor Linda Koldau det faglige niveau på Musikvidenskab ved Aarhus Universitet, hvor hun selv er ansat og efterfølgende fik en advarsel.

- Jeg kender kun sagen fra den omtale, der har været i pressen, og jeg har derfor naturligvis ikke taget stilling til den, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Sagen rejser imidlertid en række væsentlige og principielle spørgsmål om offentligt ansattes ytringsfrihed. Jeg har derfor besluttet at se på sagen.

Baggrund for sagen er to rapporter, der skulle afdække de samarbejdsvanskeligheder og mobningsanklager, der har været på universitetet.

Linda Koldau søgte dengang aktindsigt i rapporterne, men med aktindsigten fulgte en tavshedspligt, som universitetet mener, professoren overtrådte ved at gå til pressen. Derfor modtog hun en advarsel.

Udtrykker kritik
I dagbladet Information udtrykker professor i forvaltningsret Michael Gøtze og advokat Tyge Trier, der er specialist i ytringsfrihed, dog kritik over for den tavshedspligt, der er blevet pålagt Linda Koldau.

Andre kritikere kalder sanktionerne urimelige og ydmygende, og Koldau selv havde dengang svært ved at forestille sig en fremtid på universitet.

En lang række universitetsfolk og akademikere skrev i sidste uge et åbent brev til ledelsen på Aarhus Universitet. Sagen om Koldau er udtryk for en bekymrende tendens i universitetsverdenen, hedder det i brevet.

Den offentlig kritik af universitetets ledelse fra eksperter, universitetsfolk og politikere har dog ikke fået dekan på Det Humanvidenskabelige Fakultet Mette Thunø til at ændre det store.

Som svar på Koldaus åbne brev vedrørende advarslen skriver dekanen:

- I din sag forholder jeg mig udelukkende til de samarbejdsmæssige konsekvenser, dine ytringer i medierne har haft for dig og dine kolleger samt de studerende på Aarhus Universitet.