Østjysk vælgerforening: - Morten Østergaard har mistet gruppens tillid

Den Radikale Vælgergruppe i Aarhus mener, at det er på sin plads, at Morten Østergaard har trukket sig som formand for partiet.

Morten Østergaard har onsdag aften meddelt til pressen, at han trækker sig som formand for Radikale Venstre.

Årsagen er, at han for ti år siden krænkede sin kollega Lotte Rod, som er medlem af Radikale Vestre og Folketinget, og sidenhen har han forsøgt at dække over episoden.

- Jeg kan ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder af Radikale Venstre, lyder det fra en tydeligt berørt Morten Østergaard.

quote Som han selv siger, har han håndteret sagen forkert og mistet gruppens tillid. 

Klaus Bach Trads, formand for Aarhus Radikale Vælgerforening

Morten Østergaard er valgt i Østjyllands Storkreds, og i vælgerforeningen i Aarhus mener de, at det er den helt rigtige beslutning, at Morten Østergaard stopper som partileder.

- Jeg synes, det er den helt rigtige konklusion, som Morten har truffet. Som han selv siger, har han håndteret sagen forkert og mistet gruppens tillid, så det er det helt rigtige at gøre, siger Klaus Bach Trads, som er formand for Aarhus Radikale Vælgerforening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Morten Østergaard fortalte i går til flere medier, at han havde givet en påtale til den person, som har krænket Lotte Rod, men i dag viser det sig, at det er ham selv.

- Det er jo klassisk i politik, at der begås fejl, men en ting er, at man begår gigantiske fejl – en anden ting er, hvordan man håndterer det efterfølgende, og det er det, politikere falder på, siger Roger Buch, der er kommunalforsker på DMJX til TV2 ØSTJYLLAND.

Morten Østergaard melder sin afgang efter gruppemøde.
Morten Østergaard melder sin afgang efter gruppemøde. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

”Vigtigt at sætte fokus på sexisme”

Sagen begyndte at rulle, da Lotte Rod fra partiet skrev et opslag den 16. september om hendes oplevelser med sexchikane.

Hun har sidenhen ikke villet sætte navn på de personer, der havde krænket hende, men flere medlemmer fra Radikale Venstre har krævet, at der skulle komme sanktioner i krænkelsessagen.

- I Aarhus kender vi Morten som et rigtig dejligt menneske og det overrasker mig meget. Vi har haft et rigtig godt samarbejde, og han har rykket rigtig godt for partiet i hans tid som gruppeformand, siger Klaus Bach Trads til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Det er rigtig vigtigt, at hele sexismedebatten får en langt mere fremtrædende rolle i det politiske og i erhvervslivet. Det understreger, at sexisme er noget, der kan ske alle steder, og det er vigtigt, at det er noget, vi får sat fokus på – også i Radikale Venstre. Så jeg er glad for at folketingsgruppen, sætter et klart fokus på sexisme, siger han.

Folketingsgruppen har på dagens krisemøde valgt, at Sofie Carsten Nielsen skal være Radikale Venstres nye leder. 
Folketingsgruppen har på dagens krisemøde valgt, at Sofie Carsten Nielsen skal være Radikale Venstres nye leder.  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ekspert: - Kan starte bevægelse i andre partier

Folketingsgruppen har på krisemødet valgt, at Sofie Carsten Nielsen skal være Radikale Venstres nye leder. Indtil nu har hun været næstformand for partiet.

Og hvordan det kommer til at gå for partiet nu, hvor de har fået en ny formand, kan være svært at spå om. Sådan lyder det fra kommunalforsker Roger Buch.

- Det kan gå begge veje. Vi har set eksempler på, at det både er gået rigtig godt, og rigtig skidt, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forudser dog, at denne sag kan sætte gang i en bevægelse hos andre partier, hvor man stopper med at dække over hinanden.

- Der er jo eksploderet en atombombe i dansk politik, efter der er kommet fokus på sexisme. Denne sag med Morten Østergaard vil med sandsynlighed få den effekt, at vi på sigt vil se, at man også i andre partier stopper med at dække over hinanden. Det er jo fuldstændig urimeligt at bede sine partifæller om det, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.