Nyt stenrev skal lokke sæler og marsvin til Aarhus

2.500 ton sten læsses i disse dage af på havbunden

01:25

I fremtiden skal det være muligt at opleve både sæler og marsvin, når man færdes på det nye boligområde Aarhus Ø på havnen i Aarhus.

Igennem årtier er der blevet fisket tonsvis af sten op fra havbunden, hvorefter de er blevet anvendt til havnebyggerierne kort derfra.

Nu fører Aarhus Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening 2.500 ton sten tilbage til havet ud for Aarhus Ø.

Flere af stenene kommer til at ligge over havets overflade. Dermed håber Aarhus Kommune, at de kan lokke sæler til.

- Vi ved jo, at sæler allerede raster på stenene oppe i Kalø Vig. Så sandsynligheden for at vi vil se dem her, er ret stor, siger biolog Lene Vinther til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også 1.100 ton sten skal lokke sæler i Aarhus

Foruden sæler og marsvin forventer Lene Vinther, at de nye stenrev også skaber bedre vilkår for fisk, krebsdyr, planter og alger.

- Det bliver en undersøisk oase for plante- og dyrelivet her i Bugten. Det skal bruges til formidling af den sammenhæng, der er mellem Aarhus og Bugten. Vi har jo en nærhed til Bugten her i Aarhus Kommune.

Op mod 95 pct. af stenrevene i de indre danske farvande er gået tabt, fordi stenene er anvendt til bl.a. molebyggeri og kystsikring.

Allerede i 2013 gik første fase af arbejdet med at genetablere stenrev i Aarhus Bugt i gang. Anden fase blev sat i gang i dag, tirsdag.

I videoen øverst i artiklen kan du se et interview med biolog Lene Vinther.