Nyt projekt: Del dit hjem med en ung hjemløs

Et nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune og Fundamentet Aarhus skal skabe faste hjem til unge hjemløse

Hjemløsheden blandt unge er stigende i Aarhus. Der er for få boliger, der er til at betale for unge udenfor arbejdsmarkedet. Og på byens herberger og forsorgshjem for unge, mangler der pladser. 

Med de kolde måneder åndende i nakken, betyder det, at mange unge i Aarhus står uden tag over hovedet, når kulden rammer. 

quote Det er som sådan ikke meningen, at udlejeren skal gå ind i det her projekt med det hovedformål at tjene penge. Man skal gøre det, fordi man gerne vil gøre noget godt for et andet menneske. 

Steffen Rasmussen, Projektleder, Del Dit Hjem 

Det skal et nyt projekt nu imødekomme. Projekt "Del Dit Hjem" er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og organisationen Fundamentet Aarhus. Projektet skal skabe grobund for faste hjem til unge hjemløse. I første omgang i en forsøgsperiode på tre måneder.

- Vi vil gerne have aarhusianerne til at tage et aktivt valg om at hjælpe en ung hjemløs med at få tag over hovedet. Med de priser vi har på boliger nu, taber vi rigtig mange unge, fordi de simpelthen ikke har råd til at betale lejen. På lang sigt bliver det os alle sammen, der taber, fordi det er sindssygt dyrt for samfundet, siger projektleder Steffen Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Gør noget godt for et andet menneske

"Del Dit Hjem" skal få udlejere, både privat og erhverv, til at prioritere at udleje værelser og lejligheder til unge mennesker, som mangler bolig. For at deltage i projektet accepterer udlejeren at udleje til en fastsat maksimal pris pr. kvadratmeter, for at sikre at prisen passer de unges indtægt. 

quote Det er stressende ikke at vide, hvor du skal sove i nat. I sidste ende kan vi risikere at stå med et ung menneske, der føler sig nødsaget til at droppe ud af sin uddannelse og måske endda tyr til misbrug, for at kunne holde ud at være til.

Steffen Rasmussen, Projektleder, Del Dit Hjem 

- Det er som sådan ikke meningen, at udlejeren skal gå ind i det her projekt med det hovedformål at tjene penge. Man skal gøre det, fordi man gerne vil gøre noget godt for et andet menneske og bidrage til et samfund, hvor vi tager ansvar for hinanden, siger Steffen Rasmussen. 

Fundamentet udarbejder en database over unge, der mangler et hjem, samt en database over udlejere. Der fra matcher de lejer og udlejer og sørger for et møde, inden lejekontrakten underskrives, så begge parter er trygge ved hinanden. De unge kan desuden få hjælp til en ansøgning om indskudslån, opsætning af PBS, boligstøtte og budget. 

Stressende ikke at vide, hvor du skal sove i nat 

Hos Fundamentet har de et klart indtryk af, at det har stor betydning for unge, om de har et sted at bo eller ej. De unge som i forvejen har svært ved at uddanne sig og som rammes af hjemløshed, får endnu sværere ved at fastholde studiet.

quote Jeg kan ikke love, om det bliver noget hø eller en kæmpe succes. Men nogle gange må man tage en chance, når man gerne vil hjælpe folk.

Steffen Rasmussen, Projektleder, Del Dit Hjem

- Det er stressende ikke at vide, hvor du skal sove i nat. I sidste ende kan vi risikere at stå med et ung menneske, der føler sig nødsaget til at droppe ud af sin uddannelse og måske endda tyr til misbrug, for at kunne holde ud at være til. Omkostningerne er til at tage og føle på. Både for de unge, deres familie og samfundet, siger Steffen Rasmussen.

Projektet har fokus på unge i alderen 18 til 29 år og henvender sig både til unge, der skal have hjælp til at komme på rette fode efter et misbrug, men også til unge som blot mangler midler eller netværk til at skaffe et hjem.

Projektleder Steffen Rasmussen håber på, at kunne skaffe et hjem til i hvert fald 20 hjemløse unge. 

- Jeg kan ikke love, om det bliver noget hø eller en kæmpe succes. Men nogle gange må man tage en chance, når man gerne vil hjælpe folk, siger han. 

Har du mulighed for at hjælpe en ung hjemløs med at få tag over hovedet, kan du tilføje din bolig på www.deldithjem.dk.