Nyt populært studie har ingen overbygning: Det er ærgerligt

Studiet Cognitive Science på Aarhus Universitet, som i år havde Østjyllands højeste adgangskrav på 11,7, har indtil videre ingen kandidatuddannelse

Arkivfoto.

Det er ikke kun svært at komme ind på uddannelsen Cognitive Science på Aarhus Universitet, som i år havde Østjyllands højeste adgangskrav på 11,7 i karaktergennemsnit.

Det er også svært at gennemføre en femårig uddannelse på studiet.

Indtil videre kan man nemlig ikke tage en kandidatuddannelse i Cognitive Science, og det er, selvom de første bachelorer bliver udklækket til sommer.

Læs også Mies studie krævede 11,7 i snit: Jeg synes det er noget fis

Det skriver DR Østjylland.

En af dem, det rammer, er Julie Sohn, der startede på uddannelsen i sommeren 2015, og derfor kun mangler et år, før hun er bachelor.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi som nye studerende på et populært studie ikke kan tage en kandidat i Danmark, siger hun.

Må tage til udlandet

Da der endnu ikke er oprettet en kandidatuddannelse inden for dette område, overvejer Julie Sohn nu at læse videre i udlandet.

- Det ser ud til, at det er den eneste mulighed, hvis man gerne vil læse videre på noget, der faktisk passer ind til vores studie, siger hun til DR Østjylland.

Læs også Her er de højeste adgangskrav på Aarhus Universitet

Cognitive Science kombinerer viden om menneskelig adfærd med avanceret statistik. Og på Aarhus Universitet havde man håbet på at have kandidatuddannelsen klar, når det første hold bachelorer bliver færdige til sommer.

Trækker ud

Arbejdet er dog blevet forsinket, fordi der er kommet nye regler for, hvornår man må oprette en uddannelse, fortæller Niels Lehmann, prodekan på fakultetet Arts, som Cognitive Science hører under.

Tidligere skulle Danmarks Akkrediteringsinstitution se alle nye uddannelser efter i sømmene for at sikre, at kvaliteten var i orden. Nu skal uddannelsesinstitutionerne selv stå for det kvalitetstjek.

Men det tjek har Aarhus Universitet endnu ikke fået grønt lys til selv at udføre, fortæller prodekanen.

- Vi ville meget gerne have kunnet nå at få et udbud på kandidaten i gang i 2018, men så længe man er under institutionsakkreditering, så kan man ikke ansøge om nye uddannelser, siger han til DR Østjylland.

Tidligst klar om to år

Det er endnu usikkert, hvornår Aarhus Universitet kan oprette kandidaten i Cognitive Science. Hvis de får alle de nødvendige godkendelser, kan den tidligst være klar i 2019.

Prodekan Niels Lehmann frygter, at Danmark kommer til at miste nogle af landets skarpeste studerende, hvis de er nødt til at rejse til udlandet for at gøre deres uddannelse færdig.

- Det er nogle meget, meget dygtige studerende, der kommer ind på denne uddannelse, og det er klart, at de i et vist omfang vil orientere sig mod udlandet, hvor man så kan forestille sig, at de bider sig fast, siger han.

Læs også Flere end 9.800 har søgt Aarhus Universitet som drømmestudie

Hos Danmarks Akkrediteringsinstitution forstår man godt, at universitets ansatte og studerende ærgrer sig.

- Jeg kan godt forstå, at Aarhus Universitet ærgrer sig over, at det trækker ud, og at der går noget tid, før man får mulighed for at oprette nye uddannelser, og at man ikke har fået den genvej til at oprette nye uddannelser, som ville være fuldt med, hvis man havde opnået en positiv institutionsakkreditering, siger kommunikationsansvarlig Daniel Sebastian Larsen til DR Østjylland.

I år var Cognitive Science i Aarhus den uddannelse i Danmark, der havde det fjerde højeste karakterkrav - det højeste var 'AP Graduate in Marketing Management' på Erhvervsakademi Sjælland med et krav på 12,3.