Nyt initiativ: Design din egen "arm"

Et nyt 3D værksted i Aarhus hjælper personer med handicap med at lave deres egne hjælpemidler.

Personer med handicap kan nu designe og lave deres helt egne hjælpemidler.

DOKK1 i Aarhus har i samarbejde med Rehab Lab åbnet et 3D værksted, hvor folk med handicap kan komme med en ide til et hjælpemiddel, som de ikke i forvejen kan finde i sundhedsvæsnet.

Når de har designet produktet, kan de så via en 3D printer gøre designet til virkelighed.

- Det kan være en meget individuel ting. For eksempel en borger med gigt, der har behov for en forlænger til en vatpind, fortæller Janne Hardall-Christensen, der er projektleder for Rehab Lab, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kan lave en forlænget arm

En af de fremmødte torsdag var Antoniett Vebel Pharao, der lider af muskelsvind. Sygdommen gør, at hun kan bevæge hænderne, men ikke sine arme. Hun fortæller, at 3D værkstedet kan få stor betydning for hendes hverdag.

- Der er bare en kæmpe hjælp for mig, at jeg ikke hele tiden skal have min hjælper hen og løfte min arm op. Men at jeg selv kan have min egen lille forlængede arm, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun fortæller desuden, at udstyret i sundhedsvæsnet sjældent er til hjælp.

- Det er ret tit, at man har brug for noget individuelt, og det er ret tit, at hjælpemidler er standardiseret, siger Antoniett Vebel Pharao.

Kan bruge hinandens ideer 

Rehab Lab har åben en gang om ugen, så kursisterne kan komme ind med deres idé. Målet er, at kursisterne skal kunne benytte hinandens design.

- Vi er i gang med at etablere en database, så man kan gøre gavn af hinandens gode ideer og forskellige filer, siger Janne Hardall-Christensen.

Antoniett Vebel Pharao er også åben over for, at hendes design til en forlænget arm kan bruges af andre.

- Jeg hørte lige, at den kunne blive brugt til snaps også. Det ved jeg så ikke lige, om jeg skal bruge den til, men i julefrokosttid kan man selvfølgelig godt få et meget stort snapsglas her i, siger hun grinende.