Nyt center skal få børn mere ud i naturen

Danske børn er betydeligt mindre ude i naturen, end deres forældre var. Et nyt center skal nu forsøge at vende den udvikling

01:00

Danske børn er betydeligt mindre ude i naturen end deres forældre var. VIA University College i Aarhus skal være en del af et nyt center, der skal forsøge, at vende den udvikling.

Danske børn kommer for lidt ud i naturen. Det vil et nyt center for Børn og Natur, som VIA University i Aarhus er en del af, nu se nærmere på. 

Centret skal kortlægge skoler og børnehavers brug af naturen og stå i spidsen for, at mange flere børn kommer ud i det grønne, hvor der er højt til loftet og mudder til anklerne. 

Læs også Nak og Æd på skole i Randers: Lidt synd for hønen

Nogenlunde sådan er hverdagen for børnene i Ajstrup Naturbørnehave, som har hvad der svarer til tre store fodboldbaner med natur at boltre sig på.

- Så kan man lege lidt mere, siger Alva Ørbæk Schøler på fire år og suppleres af femårige Dagmar Obeth:

- Og man kan også løbe lidt mere rundt, og man skal ikke være stille udenfor.

Her ses Alva helt til høje og Dagmar er nummer to fra Venstre.

Vil undersøge børns udevaner

Udeaktiviteterne skal til at være hverdag for mange flere børn. Det skal det nye Center for Børn og Natur nu sørge for ved blandt andet at undersøge børns brug af natur.

Læs også Lystfiskere fanger lakseart som ikke er kendt i Danmark

- Der er en tendens til, at børn bruger grønne områder mindre. Det gælder både i Danmark og i resten af verden. Det er ikke undersøgt, hvor meget børn kommer i naturen, siden 1992. Siden dengang er det altid blevet estimeret, og man har antaget så og så meget, men man har ikke undersøgt det konkret. Men det får vi så gjort her, og så får vi fundet de rigtig dygtige dagtilbud til at komme og inspirere, siger Niels Ejbye-Ernst, forskningsleder Center for Børn og Natur, Via University College i Aarhus.

At den friske luft gør godt er tydeligt for pædagogerne i Ajstrup Naturbørnehave.

- Vi oplever færre konflikter, og vi oplever, at børnene er mere glade og trives i højere grad. Der er tid til at blive væk og tid til at være sig selv, hvis man har behov for at trække sig fra fællesskabet, så er der mulighed for at gå ud og gøre det, siger Danny Svendsen, pædagogisk leder Ajstrup Naturbørnehave.

Læs også Mountainbikere får 1,5 millioner kroner til at bygge nye spor

Når dagen er omme i naturbørnehaven er det trætte børn med røde kinder, der bliver hentet af forældrene - men det er ikke altid lige let: 

- De nyder at være her. De har ikke lyst til at komme med hjem. Når de skal hjem, spørger de, om de ikke lige kan blive lidt længere. Hvis vi kunne, så gjorde vi det, men vi skal også hjem og have en hverdag til at fungere derhjemme, men de elsker at være her, siger Reuben Ray Reece, der er far fra Højbjerg.

Ifølge Karen Wistoft, professor ved Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, mangler mange børn i dag viden om, hvor råvarerne for eksempel kommer fra. Det er vigtigt at komme ud i naturen, men det er vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvad man vil have ud af det og hvordan, mener professoren.

Læs også Familie lever næsten 100 pct. økologisk - for 4500 kr. per måned

- Det er meget vigtigt, at man som forældre, pædagog eller lærer overvejer hvad det er, man synes, at naturen skal bruges til. Hvad der er vigtigt, hvad der er kvaliteter i naturen, og hvordan man skal bruge naturen i den måde, man underviser eller opdrager børnene på, siger Karen Wistoft.

Nordea-Fonden støtter det nye center med 18 millioner kroner.

Du kan se hele interviewet med Karen Wistoft herunder. Øverst på siden kan du se mere om det nye naturcenter og naturbørnehaven i Ajstrup.

02:45

VIDEO: Se interviewet med Karen Wistoft.

Luk video