Nye mundbind sikrer smil på læben

Smilene i gadebilledet er pakket væk. Vi er plasteret til med mundbind, hvilket har stor betydning for vores kontakt med hinanden. Smilets by - Aarhus forsøger nu at genskabe kontakten.

Aarhus Kommune har søsat et nyt initiativ som skal få aarhusianerne til at trække ekstra meget på smilebåndet.

I de kommende uger vil byen fyldes med det helt særlige mundbind.

3.000 gratis mundbind bliver delt ud, hvor et stort malet smil skal erstatte den skjulte mimik.

Initiativet bag de smilende mundbind er ét af flere tiltag fra udvalget ”Mere gang i Aarhus”.

Udvalget er startet af borgmesteren Jacob Bundsgaard. En af de foreninger, der sidder med i udvalget, er Aarhus City Forening.

- Det at smile frigiver nogle endorfiner, og når man er glad og positiv, sender man også nogle gode signaler til andre, det skal mundbindet hjælpe med, siger Claus Bech, som er direktør i Aarhus City Forening.

Mundbindene bliver uddelt rundt omkring i butikker, på cafeer, museer og så videre i Aarhus.

Her er mundbindet, der skal skabe glæde i bybilledet i Aarhus
Her er mundbindet, der skal skabe glæde i bybilledet i Aarhus Foto: Alexander Holm Håkansson, Culture Works

Smilets betydning

Den folkekære Victor Borge sagde engang ”Smil er den korteste vej mellem mennesker”, men nu hvor vi skal gemme vores smil væk, kan det så have en betydning for vores kontakt?

Ifølge Torben Bechmann Jensen, som er socialpsykolog på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, har det stor betydning.

- Smilet er sindssygt vigtigt. Vi udtrykker nogle grundstemninger fra vores ansigt, som andre mennesker lynhurtigt afkoder. Og et glad smil er entydigt positivt og virker imødekommende, siger den Aarhus-fødte psykolog til TV2 ØSTJYLLAND.

Når vi ikke møder tydelige smil i supermarkedet, er det svært at fornemme hinanden, forklarer Torben Bechmann Jensen.

Normalt markerer vi hinandens tilstedeværelse med et smil, men det kræver ekstra meget i dag på grund af maskerne, og det slider på vores glæde.

- Det går ud over kontakten med hinanden og den glæde, vi får fra hinanden. Når man ikke kan se munden, mangler vi en del information til at afkode det andet menneske. Vi kan ikke vurdere, om vi er i kontakt med hinanden, eller om vi bare bevæger os sammen, særligt når vi også skal holde afstand, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Del dit smil

En af dem, der står bag ideen, er Marie Kjær. Hun er projektleder hos Culture Works, der arbejder for Aarhus Kommunes kampagne.

I løbet af sommeren har de lavet corona-venlige events, der skulle give lidt gang i byen – blandt andet workshops, hvor man kunne lave blomsterkranse.

- Vi har forsøgt at lave tiltag, som skal gøre folk trygge i byen, så de stadig går ud og støtter de lokale butikker, mens de er corona-venlige, siger Marie Kjær til TV2 ØSTJYLLAND.

Målet med initiativet er at skabe tryghed og glæde i byen – og forhåbentligt også noget selvindsigt.

- Vi reagerer på hinandens kropssprog, så folk forhåbentligt bliver mere bevidste om deres eget kropssprog og prøver at vise det tydeligere frem til hinanden, siger Marie Kjær.

Det er netop det, socialpsykologen Torben Bechmann Jensen mener, vi mangler, når vi bevæger os imellem hinanden i supermarkedet.

Aarhus Kommune deler 3.000 gratis mundbind ud de næste par uger
Aarhus Kommune deler 3.000 gratis mundbind ud de næste par uger Foto: Alexander Holm Håkansson, Culture Works

- Vi kan godt overleve uden den kontakt, men de udtryk vi giver hinanden skaber en kontakt og glæde, så vi lever med et handicap så længe vi skal bære mundbind og holde afstand, siger han.

Han er ikke overbevist om, at mundbindene vil skabe samme nære kontakt og glæde, men han er dog helt med på tanken om, at det vil skabe et smil på læben.

- Aarhus formår endnu engang at sætte sig på landkortet ved at være Smilets By. Det er en sjov gimmick, men det vil nok ikke gøre den store forskel ud over at skabe en god stemning, og det skal man ikke underkende, siger han.

Både Aarhus City Forening, Culture Works og Torben Bechmann Jensen er enige om, at initiativet er oplagt til Aarhus, når det nu er Smilets By.

Thomas Bloch Ravn - Museumsdirektør i Den Gamle By

play25 år som museumsdirektør: - Den Gamle By er de umulige projekters museum

Videokonsultation

Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog under corona

fartkontrol

Fra i dag: Færdselsindsats mod alle

Per Zeidler

Ekspolitiker tiltalt i ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Dresslab

play SoMe-shopping vinder frem: - Det allerbedste er, at jeg har en kommunikation med mine faste kunder

e-boks

playSF vil forbyde beskeder fra det offentlige i ferier og weekend