Nye miljøregler for skibene

Minister vil reducere luftforurening med 90 procent

03:09

1 af 2

Røgen fra skibe udgør et stort sundhedsproblem, hvilket har været kendt længe, men nu bliver der gjort noget ved det.

Et af de steder, hvor det er et problem, er ved Aarhus Havn, der er landets største industrihavn og har mere end 6.000 skibsanløb om året.

Og problemet bliver ikke mindre i takt med, at flere og flere bor tæt på skibene og havnen.

Regeringen er klar med en ny lovgivning, som har til formål at begrænse mængden af svovl i det brændstof, som skibene bruger, mens de laster og lodser, for forureningen fra skibene er stor.

- Det er faktisk en af de største, når det kommer til, hvilken miljøpåvirkning, der gør folk syge og også betyder dødsfald hvert eneste år. Derfor er regeringen og jeg meget optaget af, at vi skal have reduceret luftforureningen, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Den sundhedsskadelige røg kan lave alvorlig skader på lungerne.

- Det, der er problemet, er, at skibene udsender en masse ultrafine sodpartikler, der når ud i de yderste forgreninger af vores lunger, hvor de forsager inflammation og øger risikoen for alvorlige lungelidelser, hjertekarsygdomme, blodpropper og derved for tidlig død, siger Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Men nu er der godt nyt til beboerne tæt på Aarhus Havn.

- Derfor har vi strammet reglerne, og vi forventer, at hvis skibene vel at mærke overholder det, så kan vi reducere luftforureningen med 90 procent, siger Kirsten Brosbøl, der i denne uge var med til en stor miljø konference på Christiansborg.

De nye regler træder i kræft fra 1. januar.

Du kan se mere om sagen i indslaget øverst i artiklen.