Nye menighedsråd på plads uden valg de fleste steder

De fleste steder er menighedsrådene allerede på plads, men i Lystrup kæmper 11 kandidater om de ni pladser

01:23

Det er ikke kun i USA, at der er valg. Også i Østjylland udspiller der sig i øjeblikket en valggyser.

Eller... der er i hvert fald valg, da der skal vælges nye medlemmer til de 258 menighedsråd i Århus Stift.

Læs også Kirkegårds-ansatte dystede i at lægge gran

I langt de fleste sogne er der så få kandidater, at menighedsrådet allerede er handlet på plads.

Kun to steder skal der være kampvalg. Det er i Malling Sogn og i Lystrup Sogn. I sidstnævnte kæmper elleve kandidater om ni pladser.

- Det var ikke forventningen, at der skulle være kampvalg, men det kalder man jo afstemningen, siger Karsten Mumm, kandidat, fælleslisten for Lystrup Kirke.

Læs også Ateister: Folkekirkens skoletjeneste skævvrider undervisning

Formanden for menighedsrådet i Lystrup afviser dog, at kampvalget er et udtryk for store konflikter.

- Vi taler fint sammen. I det nuværende menighedsråd er der fire grupperinger. Vi er ni i menighedsrådet, men du kan ikke se det i det daglige arbejde. Grupperingerne har grund i Indre mission, politiske holdninger og andre ting, siger Christian S. Matthiesen, formand for menighedsrådet, Lystrup Kirke.

Udviklingen med at få interesserer sig for at sidde i menighedsrådene bekymrer Jørgen Bækgaard, der er stiftsrådsformand i Aarhus Stift menighedsrådsmedlem gennem 16 år.

- Ja, det gør det. Men hvad kan vi, der sidder i et menighedsråd, gøre andet end at fortælle, at det er en dejlig opgave og en helt nødvendig opgave for et sogn. Jeg vil også sige, at når det bekymrer mig, så er det også fordi, at jeg føler det sådan, at i hvert fald i landsognene, men formentlig også i mange bysogne, der er kirken og det liv, som foregår omkring den en kæmpe stort del af det kulturelle liv i et sådan sogn. Og derfor er det nødvendigt, at der er nogen, som vil gå med ind og trække på det læs, siger Jørgen Bækgaard, som derfor håber, at tendensen vender.

I videoen øverst kan du se hele videoen fra valget til menighedsrådet i Lystrup, og herunder kan du se interviewet med Jørgen Bækgaard.

02:17

Jørgen Bækgaard håber, at flere vil få interesse for at sidde i menighedsrådene

Luk video