Nye cykelstier og veje må vente: Projekter for 50 millioner kroner udskydes

Aarhus Kommune har sat flere projekter på pause. Pengene rækker ikke, når priserne på byggematerialer stiger. Til stor ærgrelse hos de borgere, der har set frem til nye cykelstier og veje.

Hvad har granit, grus og asfalt til fælles?

Svaret er prisstigninger.

Og det får nu konsekvenser i Aarhus Kommune, hvor nye projekter, der netop består af store mængder granit, grus og asfalt, må udskydes på ubestemt tid. 

- Vi mener, at vi udviser rettidighed omhu, og så er det samtidig et forsøg på at passe bedst muligt på borgernes penge, at vi nu ikke gennemfører alle vores projekter, siger Steen Stavnsbo, der er rådmand for Teknik og Miljø. 

Uklare udsigter 

I alt drejer udskydelsen sig om mere end 20 forskellige anlægsprojekter af forskellig slags – både veje og cykelstier. 

Disse projekter udskydes

Rådmand Steen Stavnsbo understreger dog, at udskydelsen ikke er ensbetydende med, at projekterne kastes i skraldespanden. Men han kan heller ikke komme nærmere ind på, hvornår de kan genoptages.

- Jeg ville ønske, at jeg havde en krystalkugle, så jeg kunne se ud i fremtiden, men det kan jeg ikke, siger han. 

Himmelflugten skal stoppe først

Det handler nemlig om, hvornår priserne stopper deres himmelflugt, og det afhænger ifølge Steen Stavnsbo af den situation, der er i Ukraine lige nu.

- Vi følger priserne tæt, så vi på bagkant af den her krise, kan tage projekterne ind igen, siger han.

Det er dog ikke alle projekter, der sættes på pause. Igangværende anlægsprojekter og projekter, der af andre grunde har særlig prioritet, vil blive gennemført. Det handler blandt andet om støjprojekter og trafiksikkerhed.

Det kommunale budget rækker nemlig ikke til mere end det.

- Vi er nødt til at tænke os om. Vi kan ikke gå ud og købe materiale, når det er 30 procent dyrere. Så vil det jo have konsekvenser for fremtidens projekter, siger han. 

Ærgerlige borgere må vente

Men en af dem, der frygter for netop trafiksikkerheden, er Svend Eeg. Han er formand for bestyrelsen i parcelforeningen Runen i Tilst, der lige nu må skyde en hvid pil efter deres ellers efterspurgte cykelsti langs Runevej.

- Det er rigtig ærgerligt, for vi havde arbejdet så meget for det i rigtig mange år. Vi har meget trafik her, og der er mange cykellister og gående, som vi skal passe på, siger han.

Ifølge Svend Eeg kan projektet ikke vente, fordi området omkring Runevej bliver mere og mere trafikeret, og derfor er er cyklister ekstra udsat.

- Der er brug for beskyttelse af vores cyklister og gående på Runevej, og det synes vi ikke, at der er nu, siger han.

Men Svend Eeg og resten af beboerne og cykellisterne på Runevej må finde tålmodigheden frem, indtil kommunen genoptager projekter som deres.

- Vi må jo bare vente, men jeg håber, at den kommer hurtigst muligt. Jeg frygter da, at udskydelsen kan betyde, at vi risikerer uheld her i mellemtiden, siger han.