Ny Venstre-spids langer ud efter borgmester: Mangler mod og visioner

Venstres borgmesterkandidat i Aarhus Kommune, Christian Budde, kritiserer den siddende borgmester, Jacob Bundsgaard (S), for manglende fokus på skoleområdet. Socialdemokratiet afviser kritikken.

Der er alt for meget bureaukrati og alt for lidt tillid til skolerne i Aarhus. Sådan lyder budskaberne i hovedtræk i et åbent brev, som Venstres spidskandidat til kommunalvalget, Christian Budde, i dag sender til borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Jeg synes, Jacob Bundsgaard mangler visioner og mod på skoleområdet. Det kræver mod at sætte skolerne fri i Aarhus, og det kræver tillid til, at skolerne kan løfte opgaven, når det nationale niveau forsvinder, siger Christian Budde til TV2 ØSTJYLLAND.

Brevet kommer samme dag, som folketingspolitikerne på Christiansborg behandler et beslutningsforslag fra Venstre om at udvide frikommuneforsøget.

quote Vi vil gerne hjælpe skolerne af med spændetrøjen. Det er nu, vi skal slå til.

Christian Budde, politisk leder, Venstre, Aarhus

I efteråret meldte regeringen ud, at man ville sætte syv kommuner fri som en del af en nærhedsreform. Det betyder, at udvalgte kommuner slipper for en lang række administrative krav på udvalgte områder for at se, om og hvordan det letter og forbedrer løsningen af kerneopgaver.

På skoleområdet er Esbjerg og Holbæk valgt som frikommuner, men Christian Budde mener, at Aarhus Kommune også skal kæmpe for at komme med.

- Det er den enkelte skole, der bedst ved, hvordan man laver den bedste skole med højest mulig kvalitet. Vi er et sted, hvor vi har brug for at gå et gear op efter corona-krisen, som har været hård for mange skoler. Vi vil gerne hjælpe skolerne af med spændetrøjen. Det er nu, vi skal slå til, siger Christian Budde.

Christian Budde håber, at man ved at komme med i frikommuneforsøget kan frigøre ressourcer, fordi man ikke længere er tvunget til eksempelvis at lave elevplaner og nationale tests. Han får opbakning fra flere prominente Venstre-politikere i det kommunale landskab.

Blandt dem, der ønsker mere frihed til kommunerne er Odense-rådmand og borgmesterkandidat Christoffer Lilleholt (V), borgmesterkandidat i Randers Christian Brøns (V) og beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

VIDEO: Venstres spidskandidat til kommunalvalget er 38-årige Christian Budde, der overtager posten efter Bünyamin Simsek. Christian Budde er ikke på nuværende tidspunkt en del af byrådet, men han blev rent faktisk valgt ind i 2013 med knap 1000 personlige stemmer. Indslaget er fra 11. september 2020.

Bør ringe til statsministeren

Nu håber Christian Budde så også på opbakning fra den socialdemokratiske borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, så man sammen kan lægge tryk på regeringen.

Det er vel ret beset ikke Socialdemokratiet i Aarhus, der bestemmer, om skolerne skal sættes fri?

- Nej, det er regeringen, der skal udvide frihedsforsøget, så Aarhus kommer med. Det er et spørgsmål om, at borgmesteren griber telefonen og siger til regeringen, at Aarhus også skal med. Jeg synes, vi skal stå sammen i Aarhus. Jeg vil gerne ringe til Jakob Ellemann, og jeg synes, at borgmesteren skal ringe til Mette Frederiksen, siger Christian Budde.

Er det ikke lidt en gratis omgang for dig at sige, at der mangler mod og visioner, blot fordi man ikke er med i frikommuneforsøget?

- Nej, det mener jeg ikke. Der er evidens for, at vores børn og unge har ondt i livet, og der skal ske noget på det her område. Socialdemokratiet har snakket en masse om trivsel, men jeg kan ikke se, at de har gjort noget ved det. Og de har slet ikke sat skolerne på dagsordenen i Aarhus Kommune, siger Christian Budde.

Læs hele det åbne brev fra Christian Budde til Jacob Bundsgaard her:


S: Interessant at blive fri for nationale rammer

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have haft Jacob Bundsgaards reaktion på det åbne brev, men han ønsker ikke at stille op til interview. I stedet henviser han til Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus, Anders Winnerskjold.

Han siger, at Socialdemokratiet i Aarhus har som ambition at styrke folkeskolen. Blandt andet har man i budgetforliget har afsat penge til at styrke indeklimaet, og så har man bygget flere nye skoler. 

Derudover er han positiv over for at komme med i et fremtidigt frikommuneforsøg.

quote På den ene side vil man regulere, og på den anden side vil man sætte fri. Det giver ikke mening i min bog.

Anders Winnerskjold, politisk ordfører, Socialdemokratiet, Aarhus Kommune

- Vi synes, det er rigtigt interessant, hvis man som kommune kan blive mere fri for nogle af de nationale rammer, som binder skolerne. Det har vi sådan set også ment hele tiden, så måske er det, fordi Christian Budde ikke sidder i byrådet, at han ikke ved det, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND.

Så du er klar til at gribe den fremstrakte hånd fra Christian Budde?

- Jeg synes jo, det er en lidt gammel hånd. Det har vi ment ad flere omgange, vi har været med tidligere og har ansøgt om flere frikommuneforsøg på andre områder. Vi er i løbende dialog med vores nationale kollegaer om at skabe en bedre folkeskole. Her er frikommuneforsøg en vej at gå, men der kan også være andre. Jeg håber da, at ordningen bliver bredt ud, og at vi også kan komme med senere, siger Anders Winnerskjold.

Anders Winnerskjold er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus.
Anders Winnerskjold er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus. Foto: Pressefoto

Anders Winnerskjold mener, at dagens udmelding fra Venstre kolliderer med det børn- og ungeudspil, som Christian Budde og Venstre i sidste uge lagde frem. Her fremgår det blandt andet, at man vil kæmpe for at udarbejde en bevægelsespolitik og lokale bevægelsesplaner på skolerne, bedre indeklima og mere selvbestemmelse på skolerne.

- Når Venstre og Christian Budde siger, vi skal være frikommune og samtidig vil stille krav om bevægelsesplaner på alle skoler, så er det ret forvirrende. På den ene side vil man regulere, og på den anden side vil man sætte fri. Det giver ikke mening i min bog, siger Anders Winnerskjold.

- Når det så er sagt, så diskuterer vi hjertens gerne skolepolitik. Der er masser af tage fat i, og vi tager meget gerne diskussionen med Venstre, men jeg synes, de skal komme med noget konkret i stedet for bare at kritisere, siger Anders Winnerskjold.

Mest læste

Mere fra Aarhus

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne