Ny turnering sparket i gang: Det er de udsattes svar på Superligaen

Torsdag blev en ny fodboldturnering for socialt udsatte sparket i gang i Aarhus

01:21

Det var ikke AGF, Randers FC eller Silkeborg IF, der var navnene på klubberne, da den nye danske fodboldliga Asfaltligaen i dag blev skudt i gang ved Fodboldfabrikken i det sydlige Aarhus. 

Ligaen er en del af et samarbejde mellem DIF, DBU og foreningen OMBOLD, der siden 2003 har arrangeret fodboldaktiviteter for de grupper i samfundet, der ikke normalt ville opsøge landets mange idrætsforeninger.

Læs også Michael var misbruger: Finder fællesskab i fodbolden

Målet med den nye fodboldliga er, at den udvikler sig til en landsdækkende fodboldliga målrettet de socialt udsatte i samfundet.

- Asfaltligaen er de udsattes svar på Superligaen. Det vil sige en turnering, hvor man mødes hver fjortende dag og spiller kampe hen over en sæson, så bliver der til sidst fundet en mester, den med flest point, og nummer to, siger Ombold Asfaltliga koordinator og træner for FC Grønnegade Toivo Asak.

Asfaltligaen er de udsattes svar på Superligaen

Ombold Asfaltliga koordinator og træner for FC Grønnegade Toivo Asak

Kan måske ikke deltage i foreningslivet

Cirka 335.000 danskere er aktive medlemmer under DBU, Dansk Boldspils Union. Det gør fodbolden til den sport i Danmark, der har flest udøvere.

Men en stor del af de socialt udsatte kan ikke deltage i foreningslivet som mange andre danskere.

- Mange af dem, der spiller herude kan måske ikke lige melde sig ind i en eller anden veletableret fodboldklub i morgen, fordi de har levet mange år med misbrug eller andre ting, og så kan det her være et rigtig godt skridt på vejen til for eksempel på et eller andet tidspunkt at kunne melde sig ind i en fodboldklub, siger Toivo Asak. 

Læs også Michael var misbruger: Finder fællesskab i fodbolden

En af dem, der spiller i Asfaltligaen, er Michael Wiinholt Kastrup Petersen. Han var meget ung, da han startede på sit misbrug.

- Jeg tror, at jeg er omkring ti år, og der går faktisk rigtig lang tid med kriminalitet og amfetamin, fængsel og misbrug. Jeg ender også med at blive hjemløs, siger Michael Wiinholt Kastrup Petersen.

Se mere om dagens arrangement ved Fodboldfabrikken øverst i artiklen.