Ny rapport viser: Passiv rygning fra e-cigaretter skader

Dampen fra e-cigaretter fører blandt andet til betændelsestilstande og nedsat immunforsvar hos patienter med KOL, viser resultater fra forskningsforsøg på Aarhus Universitet.

Dampen fra en e-cigaret kan med sin lugt af jordbær eller lakrids virke harmløs.

Men det er den ikke, viser resultaterne fra et forsøg, som forskere på Aarhus Universitet har lavet blandt 16 borgere med lungesygdommen KOL.

- Vi kan se, at patienterne med KOL reagerer på dampen og får inflammation i både lunger og blodet. Inflammation betyder betændelsestilstand, og udsættes man for det gentagende gange, kan hjerte og lunger tage skade og ens immunforsvar sænkes, så man er mere udsat for at få en infektion, siger projektleder og ph.d.-studerende Karin Rosenkilde Laursen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan foregik forsøget:

I videoen her kan du se, hvordan forsøget foregik.

Lugten har været skjult

For forskerne bag projektet har det været vigtigt, at KOL-patienternes egen holdning til e-cigaretter ikke skulle påvirke resultaterne. Derfor har de udover spørgsmål til deltagerne også taget blodprøver, målt lungefunktion samt partikler i udåndingsluften.

Har deltagerne ikke kunnet lugte e-cigaretterne?

- Vi brugte e-juice med jordbær- og tobakssmag, men det er blevet fortyndet så meget med frisk luft, at de ikke har kunnet lugte forskel på e-juicen og tyggegummiet. Derudover har damperne været til stede begge gange, og KOL-patienterne har derfor kunnet høre dem begge gange. Den ene dag har de dampet, og den anden dag tygget nikotintyggegummi med frugtsmag, siger Karin Rosenkilde Laursen og tilføjer:

- Det gør vi jo for, at man ikke kan tage sin egen mening med ind i forsøget.

Bør inkluderes i rygeloven

I en undersøgelse fra 2018 angav tre procent af voksne danskere, at de brugte e-cigaretter dagligt, imens hver fjerde 15-årig svarede, at de havde prøvet e-cigaretter.

Derudover er e-cigaretter på nuværende tidspunkt ikke omfattet af rygeloven som almindelige cigaretter. Netop derfor mener projektlederen, at resultaterne fra deres forsøg er vigtige.

quote Vi har kun undersøgt det i fire timer og ved ret lave niveauer, men hvad så hvis man er pårørende til en, der damper hver dag?

Karin Rosenkilde Laursen, ph.d., Aarhus Universitet

- Vi mener ikke, at de bør godkendes uden videre, så vi vil gerne have, at de bliver omfattet af rygeloven. Nogle tænker måske, at det bare er damp og ikke røg, siger Karin Rosenkilde Laursen og fortæller, at Kræftens Bekæmpelse er bekendt med resultaterne.

Lov om e-cigaretter:

Men er der dokumentation for, at de er lige så skadelige som cigaretter?

- Hvis man kigger på de studier, der er lavet, så er almindelige cigaretter mere skadelige, fordi der sker forbrænding af tobak. Men de er ikke harmløse. Fra USA har man hørt om såkaldte popcornlunger. Og unge har nemmere ved e-cigaretter, fordi de smager godt.

En undersøgelse fra 2015 viste, at blandt 51 af de førende mærker af e-cigaretter indeholdt 75 procent stoffet diacetyl; et smagsstof, som er blevet forbundet med lungesygdommen bronchiolitis obliterans – også kendt som popcorn-lunger. Navnet popcornlunger opstod, fordi arbejdere, som inhalerede diacetyl på popcorn-fabrikker, tilsyneladende udviklede lungesygdommen af dampene. Kilde: videnskab.dk
En undersøgelse fra 2015 viste, at blandt 51 af de førende mærker af e-cigaretter indeholdt 75 procent stoffet diacetyl; et smagsstof, som er blevet forbundet med lungesygdommen bronchiolitis obliterans – også kendt som popcorn-lunger. Navnet popcornlunger opstod, fordi arbejdere, som inhalerede diacetyl på popcorn-fabrikker, tilsyneladende udviklede lungesygdommen af dampene. Kilde: videnskab.dk Foto: Denis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix

Folk med astma er også sårbare

Ifølge Karin Rosenkilde Laursen er der grund til at tro, at passiv rygning fra e-cigaretter også kan påvirke helbredet hos personer med astma.

- KOL-patienter har kronisk inflammation i lungerne og er særligt følsomme, og det er lidt det samme, der er gældende for astmatikere, så de er sårbare på samme måde. Vi kan ikke overføre resultaterne direkte, men de har nogle lighedspunkter, og så er der helt vildt mange astmatikere, så det kunne være relevant at undersøge.

Hun håber, at resultaterne vil få brugere af e-cigaretter til fremover at tænke over, hvor de ryger henne.

- Vi har kun undersøgt det i fire timer og ved ret lave niveauer, men hvad så hvis man er pårørende til en, der damper hver dag? Det ville være bedst at gå udenfor og tænke over, hvem der er i nærheden, siger ph.d. og projektleder Karin Rosenkilde Laursen.

Deltagerne fra forsøget er blevet oplyst om resultaterne.