Ny rapport: Stærekasser virker - nu kommer der endnu flere af dem

En ny rapport viser, at stærekasserne får de danske bilister til at sænke farten. Og derfor skal endnu flere op i fremtiden, siger transportordfører.

Nu kan bilister i Østjylland se frem til flere stærekasser, der tager billeder og kvitterer med en bøde, hvis der køres for hurtigt. 

En ny rapport fra Vejdirektoratet viser nemlig, at stærekasserne virker.

I Østjylland er der kun to stærekasser, der begge står på Grenåvej i Aarhus. De har i alt kostet de fartglade aarhusianere 4.124 bøder til en samlet pris på over syv millioner kroner. Derudover har de også givet 514 klip i kørekortet. 

Gennemsnitsfarten er faldet

De seneste tre år har Danmark sat 20 stærekasser op på nogle af de veje med flest uheld.

Stærekasserne har været udsat for hærværk flere gange, men står der stadig. Og de har haft en effekt. Det fortæller Karoline Lundholt, der er chefkonsulent for trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Gennemsnitsfarten er faldet med 10 kilometer i timen på tværs af de strækninger, hvor der står stærekasser. Og det er særligt de hurtigste billister, der har sat farten ned, siger hun. 

Og når det kommer til stærekasserne på Grenåvej, har man også kunnet se en effekt. 

- Specifikt på Grenåvej var det over 10 procent af bilisterne, der kørte over fartgrænsen, inden vi satte stærekasserne op. Og det tal er nu reduceret til under én procent, siger Karoline Lundholt.

Gennemsnitsfarten er faldet med 10 kilometer i timen på tværs af de strækninger, hvor der står stærekasser.
Gennemsnitsfarten er faldet med 10 kilometer i timen på tværs af de strækninger, hvor der står stærekasser. Foto: Torkil Adsersen - Scanpix

Flere stærekasser er på vej

Udover at sænke farten på vejene har de 20 stærekasser i alt indkasseret 220 millioner kroner i bødeindtægter. 

Og nu kan danskerne måske komme til at møde endnu flere af dem på vejen i fremtiden. 

- Hovedkonklusionen i dag er, at vi skal have flere stærekasser, fordi det får folk til at køre mere forsvarligt på de danske veje, siger Thomas Jensen, der er transportordfører for Socialdemokratiet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Jensen fortæller dog også, at det ikke kun er stærekasser, der bruges til at øge trafiksikkerheden på de danske veje. 

- Jeg synes, at vi skal fortsætte med at have fotovogne sat op forskellige steder. Og den lykkelige udgang, hvis vi på Christiansborg bliver enige om at sætte flere stærekasser op, er, at vi så måske kan frigive de fotovogne til at komme mere rundt, siger han.

Hvor de nye stærekasser eventuelt skal stå, er dog endnu ikke besluttet. 

- Der skal ske en faglig indstilling fra Vejdirektoratet, fordi de har den viden om, hvor folk træder lidt for hårdt på speederen. Og de har også et overblik over, hvor ulykkerne sker, især de alvorlige ulykker, siger Thomas Jensen (S).