Ny rapport: Foreningsidræt styrker både børns integration og glæde

Skal integrationen i de udsatte boligområder lykkes, er foreningsidræt et rigtig godt sted at starte. Det viser en ny rapport.

Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi styrer sikkert bolden uden om modstanderne fra Ellehøjskolen.

Selvom de kun har været en del af Søndervangsskolens såkaldte Get2sport-fodboldhold i tre uger, så er det allerede en helt særlig følelse, der melder sig, når de skal til træning.

- Vi får lidt sommerfugle i maven, og man tænker sådan, hvad kommer der til at ske i dag? Og man er meget spændt, fordi vi elsker bare fodbold, og det er rigtig sjovt at komme ud at spille siger 10-årige Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi til TV2 ØSTJYLLAND.

Get2sport er et projekt under Dansk Idrætsforbund, der de sidste 15 år har arbejdet på at sikre velfungerende idrætsforeningsliv i udsatte boligområder, som for eksempel Gellerup, hvor pigerne spillede opvisningskamp fredag.

Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi er rigtig glade for at gå til fodbold og har begge fået nye venner.
Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi er rigtig glade for at gå til fodbold og har begge fået nye venner.

Ny rapport viser mange fordele

De sidste tre år er effekten af Get2sport-holdene, der kører i 63 foreninger i 49 udsatte boligområder i 26 kommune, blevet undersøgt af Det Nationale Forsknings – og Analysecenter, VIVE.

I undersøgelsen er Get2sport-aktive børn blevet sammenlignet med deres klassekammerater, der er henholdsvis idrætsaktive og ikke-idrætsaktive.

Nu viser den nye rapport overordnet set, at de aktive i Get2sport-foreningerne får oplevelsen af at lykkes, have en værdi og ’høre til’, når de er aktive i foreningslivet. De er gladere og mindre ensomme, har mindre fravær og er mindre kriminelle.

Derudover benytter de også fællesskabet uden for normale træningstider, hvilket giver et positivt fællesskab at være en del af som alternativ til nogle af de mindre positive fællesskaber i de udsatte boligområder.

Hovedtal fra undersøgelsen

Store smil og nye venskaber

Det er ikke kun papiret, at foreningsidrættens fordele er tydelige. Der var også masser af glade smil på banen til fodboldkampen mellem de to Get2sport-skolehold, og ud af fællesskabet er der vokset nye venskaber:

- Jeg har fået nogle fra 3. – og 5. klasse, fortæller Muska Aghaigol, der selv går i 4. klasse.

- Hvis man ikke havde nogle venner, så ville det være en stor hjælp at komme til fodbold, fordi alle er så søde her, siger Asmaa Farah Abdi.

Børn bliver mindre ensomme, de bliver gladere og mindre kriminelle af at dyrke sport i en forening. Det viser en ny rapport fra VIVE, der har fokus på foreningslivet i udsatte boligområder på tværs af landet.

En anden der er et tydeligt eksempel på, at deltagelse i foreningsidræt kan have store fordele, er 28-årige Mahmoud Dirawi. Han er selv vokset op i Gellerup, og blev som helt ung en del af fodboldklubben ACFC i Gellerupparken.

Fodbolden blev et vendepunkt for ham, der sikrede, at han blev en del af et positivt fællesskab, fremfor at opsøge fællesskaber, der bevægede sig på kanten af loven:

- Jeg tror klart, at det her med at være en del af foreningsliv har holdt mig fra en hel masse ting, jeg kunne være endt i. Foreningslivet har givet mig mulighed for at blive accepteret og anerkendt og føle, at livet er værdifuldt uden at være en del af noget, som var ulovligt, siger Mahmoud Dirawi til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag arbejder han som børneudviklingstræner hos AGF.

Mahmoud Dirawi er selv vokset op i Gellerup, og blev som helt ung en del af fodboldklubben ACFC i Gellerupparken.
Mahmoud Dirawi er selv vokset op i Gellerup, og blev som helt ung en del af fodboldklubben ACFC i Gellerupparken.

Afgørende forskel i børnenes liv

Selvom Get2sport har været i gang siden 2005, så glæder det Preben Astrup, der er konsulent i Danmarks Idrætsforbund og ansvarlig for Get2sport på Fyn og Jylland, at der nu, med rapporten fra VIVE, kommer tal på de fordele, han og resten af folkene bag, de seneste år har kunnet se udspille sig i idrætsforeningerne:

- Med rapporten bliver det bekræftet, at det gør en afgørende forskel i børnenes liv, om de er foreningsaktive eller ikke er.

- Det betyder ikke, at vi kan løse alverdens problemer med idræt. Der er børn, der har det ualmindeligt svært, som vi ikke fanger med idrætten. Men der er ingen tvivl om, at de frivillige fællesskaber kan gøre en kæmpe forskel i et område som for eksempel Gellerup, siger Preben Astrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Fodbold gellerup get2sport Preben Astrup

Styrker integrationen

Også udlændinge - og integrationsminister Mattias Tesfaye (Soc. dem.) kan se mange fordele i arbejdet med at få flere børn fra udsatte boligområder ind i foreningsidrætten.

Han mener, at det i høj grad kan styrke integrationen:

quote Det kan godt være, at man lærer noget på fodboldbanen, men man lærer også noget, man kan bruge i resten af samfundet.

Mattias Tesfaye, udlændinge - og integrationsminister (Soc. dem.)

- Det kan godt være, at man lærer noget på fodboldbanen, men man lærer også noget, man kan bruge i resten af samfundet. 

- At fungere i et fællesskab. At acceptere at der er nogle regler, man bliver nødt til at leve op til. Og også at der er en dommer i sidste ende, der kan afgøre en sag, hvis man bliver uenig. Den slags er uvurderligt i forhold til integrationen, siger Mattias Tesfaye til TV2 ØSTJYLLAND.