Ny opfindelse hjælper Pia på jobbet: - Smerterne i skulderen er væk

Et exoskelet har gjort en stor forskel for Pia Svenningsen, der har dårlig skulder. Det kan blive fremtiden – også for andre erhverv med hårdt arbejde.

Pia Svenningsen har arbejdet for Midtvask i 40 år. Inden for det seneste halve år har hun brugt et exoskelet på arbejde, som aflaster hendes dårlige skulder.

Vi skal være på arbejdsmarkedet i mange år, men skavanker kan gøre det til en smertefuld omgang, når arbejdet indebærer bestemte arbejdsstillinger.

Normalt kan jeg ikke holde mine arme oppe særlig lang tid ad gangen, men det kan jeg nu.

Pia Svenningsen, industrioperatør ved Midtvask

Det vil Midtvask på Universitetshospitalet i Skejby godt gøre noget ved, så de har indkøbt et hjælpemiddel – et såkaldt exoskelet.

- Jeg har dårlig skulder, og det hjælper mig virkelig. Normalt kan jeg ikke holde mine arme oppe særlig lang tid ad gangen, men det kan jeg nu, siger Pia Svenningsen, der er industrioperatør ved Midtvask, hvor hun i dag bruger exoskelettet, når hun hænger gardiner op, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det allerbedste er, at når der er gået nogle dage, så plejer jeg at kunne mærke smerterne – det kan jeg slet ikke nu.

Pia Svenningsen bruger exoskelettet, når hun hænger gardiner op for at aflaste sin skulder.

Var købt ind til et andet formål

Midtvask vasker uniformer, sengetøj og dyner på universitetshospitalet i Skejby.

Virksomheden har tidligere vundet prisen som årets arbejdsplads. Én af begrundelserne var, at Midtvask har et strategisk arbejde med medarbejdernes sundhed. Exoskelettet blev købt ind med det in mente.

Læs også Ordner 28 tons vasketøj om dagen: - Det bedste arbejde jeg har haft

Og exoskelettet har hjulpet Pia Svenningsen i sin arbejdsdag. Men det var slet ikke til hendes jobfunktion, Midtvask havde købt exoskelettet til.

- Vi havde håbet, at det kunne bruges til at lægge de to kilos dyner sammen, som vi lægger sammen i hånden, men det er den ikke egnet til, siger Pernille Lundvang, som er vaskerichef ved Midtvask, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Men så kom Pia og sagde: Jeg tror, at jeg kan bruge den her – og det kunne hun.

Kan også bruges i andre erhverv

Exoskelettet aflaster skuldre og arme ved statisk arbejde over skuldrene, da den imiterer et falsk skulderled uden på kroppen, så belastningen bliver lagt ned på hoften, som er stærkere.

- Det føles ligesom at have en vandrerygsæk på – uden indhold, siger fysioterapeut ved Midtvask Sofie Busk til TV2 ØSTJYLLAND.

02:15

VIDEO: Se her, hvordan exoskelettet fungerer på Pia Svenningsen.

Luk video

Men exoskelettet er ikke kun tiltænkt vaskeribranchen. Også andre erhverv, hvor der er tungt arbejde og statisk arbejde over skuldrene, kan få glæde af det.

- For eksempel i byggebranchen – elektrikere, mekanikere og andre, siger Sofie Busk.

- Det er nok fremtiden

Exoskelettet har vist sig at gøre en stor forskel for Pia Svenningsens arbejde det sidste halve års tid, og nu vil hun helst ikke undvære den.

- Jeg er rigtig glad for den, og for at jeg fik muligheden for at prøve den, siger hun.

Der er jo potentiale for meget mere. 

Sofie Busk, fysioterapeut ved Midtvask

Midtvask samarbejder nu med producenten af exoskelettet, så de kan udvikle på selve produktet.

- Der er jo potentiale for meget mere. Vi tænker science fiction, vi tænker iron man – det kan blive meget vildere. Så det er da nok fremtiden, siger fysioterapeut Sofie Busk.