Ny nål skal hjælpe demente borgere i bussen

Midttrafik varsler med et nyt tiltag, der skal hjælpe kontrollører, chauffører og andre passagerer til at kunne spotte demente

Dementes tur rundt i de aarhusianske busser skal gøres lettere. Genrefoto

Det er langt fra altid lige let at bevæge sig rundt i den kollektive trafik, når man er dement, men nu forsøger Midttrafik med en nål at hjælpe gruppen af demente aarhusianere godt på vej.

Om en måneds tid regner selskabet nemlig med at have en såkaldt demens-nål klar, som alle de demente, der er tilknyttet Demenshjørnet, skal bære. Derved kan især kontrollører spotte dem, og ofte vil det så ikke ende ud i en bøde.

Læs også DSB's billetsystem er brudt sammen fredag morgen

- Vi har et konkret tilfælde, hvor en dement passager fik flere bøder, selvom personen havde gyldigt buskort. Men i sådan en situation, når en kontrollør kommer ind i bussen, ved de demente tit ikke, hvordan de skal reagere, siger presseansvarlig hos Midttrafik, Mette Julbo, til TV2 ØSTJYLLAND.

Inspiration fra England

Flere pårørende har derfor henvendt sig til busselskabet, og under demenstopmødet i Aarhus for noget tid siden, fik Midttrafik så ideen til en demensnål.

- Jeg kom til at snakke med en pårørende og en dement om, hvad vi kunne gøre, og nu har vi så fået nålen testet og godkendt. Så produktionen er netop sat i gang, siger Mette Julbo.

Læs også Det skal være bedre at være dement i Aarhus

Det bliver Demenshjørnet i Aarhus, der kommer til at stå for at visitere og vælge de demente, der skal have en nål.

- Håbet er, at vi har nålene klar sidst i oktober eller i begyndelsen af november. I første omgang prøves det af som et forsøg i Aarhus, forklarer Mette Julbo.

Inspirationen har Midttrafik også hentet fra England, hvor en lignende ordning har kørt med stor succes.