Ny kanon kan behandle kræftpatienter mere skånsomt

Det er nu muligt for kræftpatienter at blive behandlet på en ny og mere skånsom strålebehandling på Dansk Center for Partikelterapi i Aarhus.

- Det er en kæmpe milepæl for os.

Ole Nørrevang er ledende hospitalsfysiker hos Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital. 

Kræftpatienter med en tumor - for eksempel i hovedet, kan være svære at behandle. En ny partikelkanon gør det lettere at ramme tumoren og skade rask væv mindst muligt.

- Protonstrålingen koncentrerer doserne lige der, hvor kræftsvulsten er. Og foran og bag ved kræftsvulsten, der hvor den raske væv ligger, der kan man lave mere skånsomme behandlinger, siger Ole Nørrevang.

VIDEO: Den nye partikelkanon skal ramme kræfttumorer mere præcist og skade rask væv mindre.

Så jo mindre stråledoser til det raske væv, jo færre bivirkninger.

- Det er baggrunden for at udnytte det her potentiale, fortæller den ledende hospitalsfysiker.

Strålekanonen har kostet 800 millioner kroner.

Birthe har haft tumor i 10 år

57-årige Birthe Rasmussen fra Fyn er den første patient, der er blevet behandlet i den nye partikelkanon.

- Det er lidt hårdt, men det skal jo bare gøres. Det er bare noget, jeg skal, fortælle hun.

Birthe Rasmussen er den første patient, som har fået behandling i den nye partikelkanon. I 10 år har hun haft en tumor i hovedet. I alt skal hun have 33 behandlinger.
Birthe Rasmussen er den første patient, som har fået behandling i den nye partikelkanon. I 10 år har hun haft en tumor i hovedet. I alt skal hun have 33 behandlinger.

quote Hvis den vokser og vokser, så er der noget omme bagved, der trykker. Og så er jeg her ikke mere.

Birthe Rasmussen, kræftpatient.

For 10 år siden fik Birthe Rasmussen konstateret en tumor i hovedet. Men det er ikke noget, hun mærker til i hverdagen.

- Den skal fjernes. Ellers skulle jeg have været til udlandet. Hvis den vokser og vokser, så er der noget omme bagved, der trykker. Og så er jeg her ikke mere, siger Birthe Rasmussen.

Hun skal i alt have 33 behandlinger.

- Indtil nu er der ikke noget kvalme eller sådan noget, fortæller Birthe Rasmussen.

Slipper for behandling i Sverige og USA

Tidligere har kræftpatienter, der skulle have den her form for strålebehandling, skulle sendes til Sverige eller Houston i USA. 

- Vi er virkelig glade. Vi har arbejdet på det i mange år. Så at behandle den første patient, det er en stor dag, fortæller ledende overlæge Morten Høyer fra Dansk Center for Partikelterapi.

Her forventer man at kunne behandle 1.100 kræftpatienter om året. 

- Vi starter med at behandle patienter med godartede hjernetumorer. For at kunne behandle patienter, så tumoren ikke vokser, og skader patienten, så kan man give dem strålebehandling, siger Morten Høyer.

VIDEO: Ledende hospitalsfysiker Ole Nørrevang fortæller, hvordan den nye partikelkanon virker.

Det vil få stor betydning for patienter som Birthe Rasmussen, men det er også en forholdsvis lille gruppe af kræftpatienter, der kan få glæde af den nye strålekanon, fortæller Morten Høyer.

- Det er et kæmpe skridt for dansk kræftbehandling. Det er for relativt få patienter, men det er patienter, som virkelig kan få glæde af behandlingen.

quote Børn har en større risiko for at få kræft af strålebehandlingen. Og her kan man begrænse strålingen til selve tumoren, og meget lidt udenom.

Morten Høyer, ledende overlæge

 Vil især kunne hjælpe børn

Den nye strålebehandling vil især få stor betydning for børn, som har kræft.

- Børn har en større risiko for at få kræft af strålebehandlingen. Og her kan man begrænse strålingen til selve tumoren og meget lidt udenom. Det kan koncentreres mere, fortæller ledende overlæge Morten Høyer og fortsætter.

- Børn har stor risiko for at få alvorlige skadesvirkninger. Det er fordi, børns væv er mere umodent end voksnes.

Den nye strålebehandling er dyrere end almindelig strålebehandling, men man forventer, at anlægget kan holde de næste 30 år. Driften vil blive i næsten døgndrift, og man vil kunne blive behandlet fra uge til uge, fortæller Morten Høyer.