Ny drejning i abe-mysterie: Regnskov fik tilbudt lignende aber - nu mistænkes en sammenhæng

Aberne er af arten 'rødhåndet tamarin'. Det samme er aben fra Skødstrup, som lørdag aften afgik ved døden hos dyrlægen efter at være blevet fundet i en garage i Skødstrup i kritisk tilstand.

For få dage siden fik Randers Regnskov et opkald fra en mand, der ville sælge to aber af samme type, som den der lørdag aften blev fundet i Skødstrup ved Aarhus, og som senere afgik ved døden.

Det fortæller direktør for Randers Regnskov, Henrik Herold, nu til TV2 ØSTJYLLAND. 

- I torsdags blev vi kontaktet af en herre, der talte med accent, som spurgte, om vi var interesseret i to aber, siger han. 

Aberne, som regnskoven blev tilbudt, er af arten 'rødhåndet tamarin'. Det samme er aben fra Skødstrup, som lørdag aften afgik ved døden hos dyrlægen efter at være blevet fundet i en garage i Skødstrup i kritisk tilstand. 

Det oplyser dyrlægen til TV2 ØSTJYLLAND søndag. 

Spekulerer i sammenhæng

Direktøren mistænker derfor kraftigt, at der er sammenhæng mellem de to sager. 

- Det er jeg ret overbevist om.

- Vi fik også tilsendt billeder af aberne på en telefon. Det er fuldstændig samme slags og samme art, siger han. 

Her ses det billede, som Randers Regnskov torsdag modtog af de to aber. Det var samme dag en borger i Skødstrup første gang spottede aberne ved Søndersø. Billede: Randers Regnskov.
Her ses det billede, som Randers Regnskov torsdag modtog af de to aber. Det var samme dag en borger i Skødstrup første gang spottede aberne ved Søndersø. Billede: Randers Regnskov.

Og da Randers Regnskov senere på dagen ringede tilbage til manden, så var der også kun én abe tilbage. 

- Jeg tror, det er en af de sager, hvor at når dyrere begynder at skrante, så sælger ejerne ud, siger han.

Derfor har Randers Regnskov nu meldt episoden til politiet. Ikke fordi det er ulovligt at have denne type abe privat i Danmark. For det er det ikke. Det kan man også læse ud af bekendtgørelsen 'om forbud mod hold af særlige dyr' på retsinformation.dk. Men fordi folk skal passe dem ordentligt, hvis de vælger at anskaffe sig en, og det kræver en hel del. 

- Det ligner, at der er nogle, som ikke har evnet at passe den, og så har de i desperation taget den dårligste beslutning, som de kunne og valgt at sætte den fri. 

- Jeg er forarget og gal. Det er en omgang svineri. Det synes jeg ikke, at man kan tillade sig, siger han. 

Regler om aber i private hjem i Danmark

Transportkasse fundet ved Sønderø

Randers Regnskov har givet navn og telefonnummer på manden, som kontaktede dem, videre til politiet. 

Det vides endnu ikke, om det er ham, der har sluppet aben løs i det fri i Skødstrup, men der er blevet fundet en transportkasse ved Søndersø, hvor aben første gang blev spottet af en beboere fra området. Så noget tyder i hvert fald tyde på, at det er et bevidst valg, at den er blevet sluppet fri. 

- Der er ikke nogen af os, der ved, hvad der er sket. Men der står en tom transportkasse, og det er jo som regel et tegn på, at et dyr er blevet efterladt. Det er så ærgerligt, for hvis nogle ville af med den, så skulle de jo bare have afleveret den til et internat eller Dyrenes Beskyttelse i stedet, sagde Susanne Kjeldal Jensen, der er områdeformand i Dyrenes Beskyttelse Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND lørdag aften. 

Denne transportkasse er blevet fundet ved Søndersø.
Denne transportkasse er blevet fundet ved Søndersø.

Venter på, at politiet går ind i sagen

Dyrenes Beskyttelse har ligesom Randers Regnskov meldt sagen til politiet, da det tyder på, at ejeren af aben ikke har overholdt dyrevelfærdsloven. 

Dyrlæge Thomas Binger Jessen, der lørdag aften behandlede aben, fortæller nemlig, at den næsten var som skind og ben, da han tog imod den på klinikken. 

- Det er eksotiske dyr, og det kan være svært at opfylde det behov, som de i virkeligheden skal have, for at de har en fornuftig livskvalitet. Det er generelt dyr, der bevæger sig over store arealer, så det kræver, at man ved noget om dem, for at have dem. 

- Jeg tror, det er det, som er gået galt, for den var ikke i god stand, da den kom herind, og det kan ikke kun være efter et par dage i det fri. Jeg tror også, at den har været i dårlig stand lang tid før det, siger dyrlæge Thomas Binger Jessen.

Her får aben væske hos dyrlægen i forsøget på at redde ham. Det lykkedes dog ikke.
Her får aben væske hos dyrlægen i forsøget på at redde ham. Det lykkedes dog ikke. Foto: Privat

Indtil politiet melder tilbage bliver den døde abe opbevaret hos dyrlægen. 

- Den ligger på køl, indtil vi får at vide, om politiet vil have den eller ej.

- Hvis de ikke vil have den, så bliver den sendt til kremering. Hvis de vil have den til yderligere undersøgelse, så får de den, siger han. 

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

coronapas

1. august nærmer sig: Disse restriktioner udfases

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Dagens mest læste