Ny café: Det er ensomt at være flygtning

Venligboerne vil skabe bedre integration og fællesskaber gennem nyåbnet café

03:01

1 af 2

Flygtninge i Aarhus og resten af Østjylland skal have et værested uden for asylcentrene og deres lejligheder.

Et af dem kan være på Godsbanen i Aarhus Midtby, hvor frivillige fra foreningen Venligboerne lørdag middag har åbnet en helt ny café med det mundrette navn "Café Venligbo".

Caféen er et tilbud til alle og skal fungere som et samlings- og mødested for flygtninge og danskere. I et halvt år har de frivillige arbejdet med de fysiske rammer, som bliver i to pavilloner foran kulturstedet Godsbanen.

Ina Dulanjani Dygaard er med i Venligboerne og har hjulpet til med åbningen af caféen. Hun er jævnligt på besøg på blandt andet asylcentre, hvor taler med flygtninge fra eksempelvis lande som Syrien og Eritrea.

Venligboerne er klar til cafe-åbning i Aarhus

Café som adspredelse

Her har hun oplevet, hvordan livet på asylcentret kan være svært:

- Mange af dem, vi taler med, giver udtryk for, at de er ensomme. De vil gerne lære dansk meget hurtigt og få et job, så de kan komme tilbage til deres normale hverdag. Det er bare enormt ensomt at være flygtning, siger hun til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Den aarhusianske café har været undervejs i et halvt år og er inspireret af en lignende café i København, som har haft stor succes. Det er udelukkende frivillige - både danskere såvel som flygtninge - der kommet til at stå bag disken.

Udover hygge og samvær skal caféen også kunne løbe rundt. For at det kan lade sig gøre, er det vigtigt at få spredt budskabet omkring åbningen og motivere flygtningene til at komme forbi.

- De skal have en fornemmelse af, at der er andet i hverdagen end sprogskole, siger Ina Dulanjani Dygaard.

Café Venligbo i Aarhus vil have åbent om eftermiddagen i hverdagene og i weekenderne.

Du kan høre Ina Dulanjani Dygaard fra Venligboerne fortælle om og vise rundt i caféen i videoen øverst i artiklen.