Ny børnebog: Sådan er livet med en bipolar lidelse

Et kreativt trekløver er gået sammen om at skrive og illustrere følelserne, der gemmer sig bag det at bo med en person, som lever med bipolar lidelse.

Nithu Thava har i mange år båret rundt på en tabubelagt hemmelighed, som kun hans familie og nærmeste venner kendte til.

For fem år siden fik han noget til fælles med 110.000 andre danskere. Han blev diagnosticeret med bipolar lidelse. 

Han har hele sin barndom levet med en farmor, der har været svært bipolar.

- Hun har altid været en sjov farmor, der dansede og var fuld af farver. I dag forstår jeg hende meget bedre. Da jeg fik min diagnose, tænkte jeg meget på, hvordan hun mon har haft det, fortæller Nithu Thava til TV2 ØSTJYLLAND.

Både Nithu Thava og hans farmor har lidt meget af det, man kalder blandingstilstand, som er en del af at leve med bipolar lidelse. 

- Det er svært for andre at sætte sig ind i, hvad der foregår i hovedet og kroppen på folk med bipolar lidelse, fortæller Nithu Thava.

På den baggrund har Nithu Thava slået sig sammen med to kvinder, som sammen har skabt en børnebog, der skal skabe en bedre forståelse for lidelsen for børn, men også voksne.

Bipolar lidelse og blandingstilstand

Den magiske polarbi

I et aarhusiansk samarbejde med den Orla-prisvindende forfatter Gunvor Ganer Krejberg og Illustrator Anya Winqvist har de tre skabt et univers, der skal forklare følelserne inde i en person med bipolar lidelse.

- Man går rundt og føler skam, og det forværrer ens mentale sundhed og trivsel. Og det er vigtigt, at folk omkring os forstår det, fortæller Nithu Thava.

Efter en længere periode i blandingstilstand og depression for Nithu Thava gik det op for ham, at han skulle begynde at lytte til sig selv.

- Jeg levede ikke autentisk. Jeg var ikke mig selv. Jeg skar alle de ting fra, som ikke gjorde mig til den, jeg er, og derefter fik jeg det meget bedre. Det er sindssygt vigtigt, at folk derude forstår os - hvorfor vi handler og reagerer, som vi gør - for så bliver det nemmere at få det bedre, fortæller han.

Da netop det gik op for ham – midt i en blandingstilstand – skrev han bogen på en aften.

Han mærkede en følelse i maven, som en bi der summede rundt, stak ham og skiftede farve. 

Nithu Thava lever med bipolar lidelse og arbejder nu for, at danskerne kommer til at forstå personer med psykiske lidelser
Nithu Thava lever med bipolar lidelse og arbejder nu for, at danskerne kommer til at forstå personer med psykiske lidelser Foto: Privatfoto

Det var der, han fandt på polarbien. Han fik meget inspiration fra forholdet til sin farmor, da han var barn, og ikke helt kunne sætte sig ind i hendes følelser.

- Jeg håber, at man som pårørende kan forstå, at man ikke står alene. Jeg håber, det er et værktøj til bipolare, som skal snakke med sine børn om det. For hvis man som barn får skabt et forhold til lidelsen, bliver den mere kendt end fremmed, fortæller Nithu Thava. 

Ifølge Nationalt Kompetencecenter for Børn og Unge i familier med psykisk sygdom er der 310.000 børn, der bor med en mor eller far med psykiske lidelser.

Bogen falder i god jord hos Stine Bang, der arbejder med partnerskaber i Psykiatrifonden.

- Vi er meget glade for, at der bliver sat fokus på, hvordan det opleves som barn at bo sammen med en person, der har en psykisk lidelse, siger Stine Bang.

Mange børn er direkte eller indirekte ramt af psykisk sygdom og psykiske problemer, og ofte går børnene alene med tanker og bekymringer. 

Derfor arbejder Psykiatrifonden på, at der bliver et større politisk fokus, så der bliver flere ressourcer og mere forskning på psykiske sygdomme.

- Det, at vi taler om det, kan gøre en kæmpe forskel. Der er stadig en forskel på, hvordan mennesker med psykiske lidelser bliver behandlet i forhold til fysiske sygdomme, siger Stine Bang.

Hver gang, der bliver solgt en børnebog, går 50 kroner ubeskåret til Psykiatrifondens børnegrupper, som er samtalesessioner for syv til 14-årige børn, der vokser op i hjem med psykisk sygdom.

Resterende overskud går til andre projekter, der medvirker til at afstigmatisere bipolar.

Vi summer højt

Torsdag udkommer børnebogen, og i den forbindelse sender de tre skabere af bogen live fra Overtaci, der er et psykiatrisk kunstmuseum i Aarhus. 

Til børnebogen medfølger undervisningsmateriale, som er udarbejdet af Nithu Thavas søster, Kamilla Thava, med speciale i bipolar lidelse og pædagogstuderende Louise Bilstrup.

20210620-120009-L-1920x1183we

Silkeborg-rytter sendt på hospitalet efter styrt

coronatest kviktest poder

liveblog COVID-19 live: 644 personer er testet positive

20200619-091158-L-1920x1279we

DMI varsler kraftig regn og skybrud, som kan ende i oversvømmelser

20210716-190013-7-1920x1280we

play Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

20210725071917579_1000

Tyskland skærper indrejseregler fra Danmark

stig_kahl4

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Dagens mest læste