Ny blodprøve skal påvise kræft

Forskere skal sikre bedre behandling af tarmkræft

Forskere på Aarhus Universitet har fået bevilliget 20 millioner kroner til at udvikle en ny form for screening, som skal sikre en hurtigere behandling af tarmkræft og dermed mindske dødeligheden.

Årligt dør cirka 2.000 danskere af tarmkræft, mens 4.300 nye tilfælde opdages. Den høje dødelighed skyldes, at kræften ofte er meget fremskreden, når den opdages.

Det nye projekt skal udvikle en ny form for screening, som foregår via blodprøve.

- Det vil være muligt at bruge blod til screening for tarmkræft på basis af en række teknologiske landvindinger, som vil kunne påvise utroligt små mængder spor af tumorer i en blodprøve, endda længe inden, at kræftsygdommen giver symptomer, skriver hospitalet på sin hjemmeside.

Den 1. januar 2014 bliver en anden form for screening indført. Screeningen bliver tilbudt alle 1,6 millioner danskere mellem 50 og 74 år og foregår via en undersøgelse af afføring.

- Men screeningsprogrammet hæmmes væsentlig af, at ikke alle tumorer bløder ud i tarmen, og at kun hver anden person vælger at gennemføre afføringstesten. Derved opdages reelt kun 25-30 % af tumorerne i befolkningen. Der er derfor et stort behov at udvikle en endnu bedre screeningsmetode, skriver hospitalet på sin hjemmeside.

Projektet med blodprøve-screening kan derfor være en ekstra metode til at finde frem til tarmkræftpatienterne.

Det er Torben Falck Ørntoft, professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin, som skal lede projektet, i samarbejde med professor Claus Lindbjerg Andersen, Molekylær medicinsk Afdeling i Aarhus, firmaet Exiqon og professor Hans Jørgen Nielsen, fra Gastroenheden på Hvidovre Hospital.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste