Ny behandling til barnløse

Et succesfuldt Aarhusiansk forskningsprojekt betyder, at kvinder i fertilitetsbehandling ikke længere behøver at proppe sig med graviditetshormoner

Indtil nu har kvinder, som er i fertilitetsbehandling i forsøget på at blive gravide, været nødsaget til at indføre en hormonbaseret gelé vaginalt to gange om dagen op til 14 dage efter, at æggene er blevet lagt op.

Men sådan er det ikke længere. Ny forskning fra Aarhus Universitet har resulteret i en anden og langt mere naturlig løsning, fortæller Peter Humaidan, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet:

- Vi har fundet frem til en metode, hvor den nødvendige hormonproduktion bliver stimuleret, så kroppen selv danner de hormoner, der skal til for, at man kan blive gravid. Det er altså en meget mere naturlig behandling, end den vi kender, hvor der skal et præparat til, som fra starten er fyldt med de hormoner, kroppen skal bruge.

Se: Østjyder får flere børn

Som erstatning for den vaginale gelé skal kvinderne give sig selv en daglig indsprøjtning i de to uger i stedet.

Ud over, at chancerne for graviditet ifølge forskningsresultaterne er lige høje ved indsprøjtning og hormongelé, så kan man med den nye metode desuden benytte en langt lavere dosis af det graviditetsstimulerende hormon, HCG. Og det er ikke de eneste fordele:

- Kvinderne kommer til at slippe for det ubehag, der følger med, når de skal tage den vaginale kapsel. Tit er de eksempelvis bange for at gøre noget forkert, lige efter æggene er blevet sat op. Men bivirkninger som kløe, blødninger og ekstra udflåd undgås også, så det er en væsentlig mere patientvenlig behandling.

Se: Terapi virker mod barnløshed

Det østjyske studie er det første af sin slags i verden, og udfaldet er så markant, at Peter Humaidan ikke er i tvivl om, at det vil være en lettelse for kvinder, der er i fertilitetsbehandling:

- Det kommer til at betyde, at deres graviditetschancer er akkurat de samme, men metoden er langt mere naturlig og behagelig for dem. De er fra begyndelsen af deres behandlinger vant til indsprøjtninger, så de ser ikke nålen som værende unaturlig i samme udstrækning som geléen.

Den nye behandlingsform er allerede på markedet, men er endnu ikke udbredt nok til, at den fås på alle fertilitetsklinikker.

Sommerhus

play Tidlig rift om sommerhuse: - Hylderne er næsten tomme

20210104-094805-L-1920x1280we

play Weekendens vejr: Det bliver frost – ikke 7-8 grader!

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri Listen ude af regionsrådet: Eks-formand er ærgerlig

Lilleøre Hurtigfærge

Fra Kina til Aarhus: Ny Samsøfærge er på vej

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer