Nu reagerer politikere på PET-advarsel: - Det er helt grotesk

Det kan ikke være sandt, at mulig udenlandsk overvågning på dansk jord ikke bliver stoppet, lyder det fra politikere.

- Det er helt grotesk, det her.

Sådan lyder det fra Uffe Elbæk, efter TV2 ØSTJYLLAND tirsdag kunne fortælle, at PET advarer mod at bruge kinesisk overvågningsteknologi. Det skete i en sikkerhedsvurdering på forespørgsel af Rigspolitiet, som TV2 ØSTJYLLAND fik aktindsigt i.

- Det er grotesk, at vi har opstillet kameraer fra et kinesisk selskab, som har meget, meget tætte relationer til det kinesiske militær og dermed den kinesiske regering, siger Uffe Elbæk, der efter sin afsked med Alternativet nu repræsenterer Frie Grønne i Folketinget.

Konkret er PET bekendt med flere sårbarheder i kinesiske kameraer, der muligvis kan misbruges af en uvedkommende til at følge med i, hvad der foregår i Danmark. Sårbarhederne er fundet i kameraer fra producenterne Hikvision og Dahua, der begge er delvist ejet af den kinesiske stat.

Alene i Aarhus hænger mere end 300 Hikvision-kameraer på offentlige bygninger, viser tal fra Aarhus Kommune. Firmaet er bandlyst i USA, men har tidligere benægtet, at dets kameraer bruges til spionage.

Uffe Elbæk er folketingsmedlem for Frie Grønne.
Uffe Elbæk er folketingsmedlem for Frie Grønne.

Uffe Elbæk håber imidlertid, at sagen vil skabe enorm debat på Christiansborg, fordi det ifølge ham handler om danskernes "fælles frihed og ytringsfrihed".

Den tidligere kulturminister har gennem flere år kritiseret det kinesiske styre og føler sig selv overvåget af den kinesiske stat. Særligt efter han spillede en aktiv rolle i at få en prominent demokratiforkæmper fra Hongkong til Danmark under dække af at skulle deltage i politiske møder.

- Jeg har oplevet, hvordan der har været hacking-angreb på min computer og telefon herinde på Christiansborg. Jeg har skullet skifte koder, fordi en tredje magt har forsøgt at få adgang til mine e-mails.

- Det siger jo noget om omfanget. Det er ikke, fordi det her skal være en personhistorie om mig, men det konkretiserer samtidig, hvad vi er oppe imod, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses nogle af Hikvisions kameraer sat op i Aarhus.
Her ses nogle af Hikvisions kameraer sat op i Aarhus.

Som følge af kinesisk lov er firmaer som Hikvision og Dahua forpligtet til at levere informationer til landets efterretningstjenester, hvis det ønskes. Kritikere frygter derfor, at data indsamlet i vestlige lande, herunder Danmark, kan ende hos den kinesiske stat.

En af Uffe Elbæks medsammensvorne i Hongkong-aktionen, det konservative byrådsmedlem på Frederiksberg Anders Storgaard, mener også, at der bør gøres noget ved kinesisk overvågningsteknologi på dansk jord.

- Jeg synes da, det er enormt ubehageligt. Det betyder, at hvis jeg er i Aarhus for at besøge min familie, og jeg går nede omkring Dokk1 og får en øl ved åen, så kan jeg ikke være sikker på, om "Kina" sidder og kigger mig over skulderen. Det er enormt skræmmende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Storgaard kalder på en national strategi fra Christiansborg, der skal definere, hvilke firmaer der kan operere i Danmark.

Hverken tirsdag eller onsdag har Aarhus Kommune ønsket at stille op til interview om sagen.

TV2 ØSTJYLLAND fik tirsdag en skriftlig kommentar fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der vil afvente en anbefaling fra staten, før han eventuelt vil skride til handling.

- Vi tager den generelle situation vedrørende cybersikkerhed meget alvorligt. I forhold til de omtalte kameraer har vi ikke konstateret tegn på sikkerhedsproblemer eller haft mistanke om noget.

- Vi følger de statslige myndigheders råd og vejledninger på området og vil naturligvis reagere, hvis der skulle komme nye og konkrete oplysninger ud om en eventuel sikkerhedsrisiko, lød det fra borgmesteren.

Det er i Storbritannien blevet diskuteret, om man skulle forbyde kameraer fra Hikvision og Dahua, men det blev i november 2021 droppet.