Nu kan Mette ånde lettet op - to års kamp er slut
I mere end to år har Mette Ratzer kæmpet for at blive værge for sin bror, og nu er der langt om længe godt nyt i indbakken.
Tre gange er Mette Ratzers ansøgning om at blive værge for sin hjerneskadede bror Hans blevet afvist.
- Det burde være en selvfølge, at man får behandlet sin ansøgning som pårørende, siger Mette Ratzer til TV2 Østjylland.
Først efter fjerde ansøgning er der nu omsider afgørende nyt i sagen.
Onsdag tikkede en mail fra Familieretshuset ind. En mail der bekræfter, at Mette Ratzer nu er godkendt som værge for sin bror.
- Jeg blev enormt lettet og glad, men jeg var selvfølgelig også nervøs for svaret, fordi vi har mødt så meget modstand, siger hun.
Ni måneders venten
Mette Ratzers bror er hjerneskadet og bor på et botilbud i Nordjylland.
I 2020 fik han tildelt en beskikket værge af Aarhus Kommune, fordi hans egen mor ikke blev vurderet egnet til opgaven.
Det er en stor sejr for min brors retfærdighed og retssikkerhed
Værgen blev beskikket, inden Mette Ratzer selv kunne byde sig til som værge for sin bror. Siden har hun søgt om værgemålet i alt fire gange, før hun onsdag i denne uge blev godkendt.
- Jeg synes, det er meget problematisk, at det skal tage så lang tid, siger Mette Ratzer.
Den tidligere værge trak sig i maj i år, efter at TV2 Østjylland og TV2 Nord gik ind i sagen, og Mette Ratzer kunne derfor komme i betragtning efter over to års kamp for at blive værge for sin bror.
- Det er en stor sejr for min brors retfærdighed og retssikkerhed, og det betyder, at jeg får meget bedre mulighed for at kunne hjælpe ham og varetage hans interesser, siger hun.
Mette Ratzer sendte sin seneste ansøgning i oktober 2022 og først efter ni måneder, har hun fået svar på ansøgningen.
Værge havde 72 værgemål
Udover at Mette Ratzer tre gange er blevet afvist som værge for sin bror, har hun og familien været stærkt utilfredse med den tidligere værge.
I 25 dage var Hans indlagt på Aalborg Universitetshospital, uden at familien vidste det, fordi værgen ikke havde orienteret familien og samtidig nægtet dem adgang til hospitalet.
Hvis begrundelsen, for at man ikke vil afstå et værgemål, er ens egen privatøkonomiske interesser, så er det helt forkasteligt
Derudover kom det frem, at Hans' værge havde 72 værgemål, som han hver tjente mellem 8-10.000 kroner på om året. Formanden for Foreningen af Faste Værger i Danmark, har tidligere udtalt, at økonomien ikke bør være grund til ikke at overdrage værgemålet.
- Hvis begrundelsen, for at man ikke vil afstå et værgemål, er ens egen privatøkonomiske interesser, så er det helt forkasteligt, helt utilstedeligt, og det bør ikke finde sted, sagde Lasse Hummelhof Frandsen til TV2 Østjylland i april.
Vil have lovændring
Selvom det har været en lang og sej kamp for Mette Ratzer at blive værge for Hans, så har det ifølge hende været besværet værd.
- Lige nu er det vigtigste at få taget hånd om min bror, og så håber jeg, at vi kan være med til at hjælpe andre, der står i samme situation, siger hun
For kampen stopper ikke her. Mette Ratzer håber, at et borgerforslag kan være et skridt på vejen mod at sikre, at flere pårørende får bedre mulighed for at varetage rollen som værge for deres nære.
TV2 Østjylland har tidligere forsøgt at komme i kontakt med Hans' forhenværende værge, men han har ikke ønsket at kommentere på sagen.