Nu er skæbnedag nær: Her er 10 gode råd til at finde en studiebolig

Nye studerende står over for et svært lejeboligmarked - her er 10 gode råd til at finde en bolig

Mange unge står snart over for studiestart, og for mange betyder det et akut boligbehov. Foto: DEAS

På lørdag får tusindvis af unge svar på, om de er kommet ind på deres drømmestudie.

For mange unge østjyder betyder studiestart også en akut mangel på en bolig - typisk i Aarhus. I den sammenhæng er grundigt benarbejde, netværk og tålmodighed et godt sted at starte boligjagten, lyder det fra ejendomsforvaltningsselskabet DEAS. 

- Der er ingen tvivl om, at de nye studerende står over for et svært lejeboligmarked. Der er stor efterspørgsel efter lejeboliger i de store byer, og det har betydning for lejeniveauerne og mulighederne for at komme i betragtning, siger Maivi Herup, der er udlejningschef i DEAS, i en pressemeddelelse.

Læs også Flere ungdomsboliger på vej på Katrinebjerg i Aarhus

Vær realistisk og tålmodig

Der findes en lang række boligsites, som kan hjælpe med at afdække markedet og formidle ledige lejeboliger. Det gælder blandt andre boligsøgningsportalen findbolig.nu, der også favner studie- og ungdomsboliger. 

Et kollegieværelse er også en mulighed for de boligsøgende - ikke mindst dem, der ønsker at opdyrke et nyt socialt netværk i en ny by.

01:41

Studenterhus Aarhus har i samarbejde med Aarhus Kommune taget initiativ til at sætte midlertidige studieboliger i form af containere op rundt omkring i byen (indslag fra august 2017)

Luk video

Udlejningschefen i DEAS råder de kommende studerende til at være åben over for andre muligheder og placeringer, end man umiddelbart har som førsteprioritet.

- Det er fornuftigt at skrive sig op til en studie- eller ungdomsbolig i så god tid som overhovedet muligt, men vi ved også af erfaring, at mange unge ved studiestart står i en akut boligsituation. Derfor gælder det om at være både realistisk og tålmodig samt om at bruge sit netværk, siger Maivi Herup.

Her kan du se, hvor er boliger på vej på Katrinebjerg i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune

I begyndelsen af 2020 forventer Aarhus Kommune, at der står nye ungdomsboliger klar på Katrinebjerg, der i mange år mest har været kendt som et nedslidt industriområde. Der bygges blandt andre 115 ungdomsboliger ved Paludan Müllers Vej.

- Det er vigtigt, at vi får bygget flere billige boliger, så vi kan tilbyde de studerende en god bolig, både i deres studieår, og når de efterfølgende stifter familie, sagde rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz (S) i oktober 2017 til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Studerende tvinges til at låne penge ved studiestart

10 gode råd til dig som boligsøgende

 
 1. Skriv dig op - og i god tid
  Det kan virke banalt, men det er vigtigt, at du bliver skrevet på venteliste til en ledig lejebolig i så god tid som muligt. Det giver et forspring i boligsøgningen. Og du behøver ikke vente, til du er blevet optaget på studiet.
   
 2. Vær realistisk
  Start med at overveje nøje, hvad du ønsker, og hvilke boligdrømme du kan gå på kompromis med. Kan du fx nøjes med et mindre værelse, hvis det betyder, at du får en bedre beliggenhed? Eller er pladsen det vigtigste for dig?
   
 3. Skab dig et overblik
  Sørg for at få et godt overblik over din privatøkonomi, så du har et realistisk billede af, hvor meget du kan sidde for om måneden. Tal eventuelt med din bank. Husk at indregne en post i budgettet til de løbende forbrugsudgifter, dvs. vand og varme.
   
 4. Brug boligportalerne
  Der findes en lang række boligsites, som enkelt og effektivt formidler ledige lejeboliger. De mange boligsites findes med en enkel søgning på nettet fx: boligportal.dk, ciu.dk, lejebolig.dk, dba.dk/boliger/lejebolig, minlejebolig.dk, boligbasen.dk, kollegierneskontor.dk, aku-aalborg.dk.
   
 5. Husk også de mange kollegier
  Der findes både almene og private kollegier i næsten alle former og prislejer rundt omkring i landet. Nogle kan søges direkte hos det pågældende kollegium og andre via boligportaler, der samler kollegier på tværs.
   
 6. Vær opsøgende og brug dit netværk
  Gå ikke kun den slagne vej. Brug også dine venner, familie og bekendte. Måske de kender nogen, som kan hjælpe dig? Og hold dig ikke tilbage fra at bruge de sociale medier.
   
 7. Søg i et bredt geografisk område
  Uden for byernes centrum er der mindre pres på boligmarkedet. Boligens placering tæt på fx offentlig transport kan betyde meget. Så sæt dig grundigt ind i, hvor langt væk fra dit studie, du egentlig kan søge, samtidig med at du har en acceptabel transporttid.
   
 8. Acceptér at din første bolig måske er midlertidig
  Ingen siger, at du skal blive boende i din første bolig under hele dit studie. Vær indstillet på midlertidige løsninger det første stykke tid, som fx kortvarig fremleje. Dine ønsker kan ændre sig, og nye muligheder kan opstå, når du først har tag over hovedet.
   
 9. Slå dig sammen med andre
  Overvej muligheden for at starte i en delelejlighed eller et bofællesskab. Det åbner op for flere muligheder og giver dig garanti for socialt samvær. Husk dog altid at tjekke med udlejer, om denne boligform er tilladt, inden du flytter ind.
   
 10. Forældrekøb? Tal med banken
  Overvejer din familie at købe en lejlighed til dig, så er det en god ide at starte med at tale med jeres bank, som typisk kan guide jer. Der kan også være særlige forbehold for forældrekøb i den enkelte forening.