Nu er havørneungerne begyndt at komme ned til Egå Engsø

Interessen er stor for ørnene i Egå

02:54

Ørne i Aarhus lød for blot to år siden, som noget man aldrig kom til at opleve. Men for et år siden slog et havørnepar sig ned ved Egå Engsø, og de er der stadig til stor glæde for de østjyske fugleentusiaster.

- Det er jo så usædvanligt og spændende, at et bynært område som Aarhus har et ørnepar, der er så fortrolige med, at folk står og kigger med, siger redekoordinator i Dansk Ornitologisk Forening, Bjarne Golles. 

Læs også Vildt: Havørne-par yngler i engsø nær Aarhus

Og nu er det ikke længere kun havørneparret, som folk kan få et glimt af ved Engsøen. Parret har nemlig fået unger, og de er nu blevet så store, at også de er begyndt at bevæge sig ned til engsøen.

- Det var jo et kæmpe øjeblik, da de første gang lige var nede og kigge ved Engsøen, siger Bjarne Golles. 

Det var dog ikke den varmeste velkomst fra de andre fugle, der mødte ungerne ved Egå Engsø.

- De måtte alene ned at kigge, hvor far og mor var henne, og så kom de ned til Engsøen her, og så blev de jo mødt af det, alle rovfugle bliver mødt af, et spetakel. Alle fuglene bliver jo bange, alle flyver op og begynder at mobbe og forsøger at jage ørnene væk, siger Bjarne Golles 

Rovfuglene er blevet lidt af et tilløbsstykke i Egå, hvor Bjarne Golles mærker en stor interesse for de specielle fugle, som man normalt ikke ser i den danske natur.

- Rovfugle har alle dage fascineret. De er i toppen af fødekæden, det er ligesom de store rovdyr, de store katte. Det er det man kigger efter, når man er på safari, siger Bjarne Golles. 

01:12 Luk video

Da man i sin tid opdagede at havørnen havde fundet vej til den jyske by, var det lidt af en sensation. Bjarne Golles mener at det er et spørgsmål om at give plads til naturen. Derfor har man blandt andet lavet aftaler om at lede bukkejagt uden om området, hvor fuglene yngler. 

- Når vi giver fuglen plads igen, så kan den genindvandre. Det fortæller, at der er plads til naturen, hvis vi mennesker bare respektere og giver naturen plads, siger Bjarne Golles.