Forbud mod skjulte optagelser ophævet: Et skridt i den rigtige retning

Hos Ældrerådet i Aarhus kommune tror man, at kommunen har lært af sagen – men det kan ikke gøre det.

02:06

Optagelserne fra TV 2 viser, at 90-årige Else udsættes for forhold, der af eksperter kaldes uhyrlige og sundhedsskadelige. Video: Privatfoto

Fra mandag den 27. juli er der ikke længere forbud mod, at TV 2 viser dokumentaren om kritisable forhold på plejehjemmet Kongsården.

Sådan lyder det torsdag fra den politiske ledelse i Aarhus Kommune, og beslutningen kan få betydning for kvaliteten på plejehjemmene fremover - og også for pårørendes mulighed for at komme til orde med kritik.

Læs også Aarhus Kommune kan lovligt ophæve forbud mod skjulte optagelser fra plejehjem

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand for sundhed og omsorg Jette Skive (DF) havde forud for et møde i Magistraten  torsdag indstillet, at forbuddet skulle ophæves. 

Læs også Aarhus Kommune kan lovligt ophæve forbud mod skjulte optagelser fra plejehjem

90-årige Else ses her sammen med sit barnebarn, Charlotte Ahm, der også er hendes værge.

Uhyrligt og sundhedsskadeligt

Indstillingen faldt på baggrund af en ny juridisk vurdering foretaget af borgmesterens juridiske afdeling. Den vurdering fandt, at Aarhus Kommune lovligt kan ophæve forbuddet helt eller delvist.

Via skjulte optagelser påviser dokumentaren omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Læs også Skandaleramt plejehjem i endnu en møgsag: Sådan vil forstander rette op

Optagelserne viser, at 90-årige Else udsættes for forhold, der af eksperter kaldes uhyrlige og sundhedsskadelige.

Oprindeligt skulle dokumentaren have været sendt tidligere på året. Men Aarhus Kommune valgte at gå til domstolene for at få nedlagt et forbud mod visningen.

Det forbud er altså nu ophævet.

08:09

VIDEO: Efter flere måneders tavshed udtalte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) sig i sidste uge om svigt i ældreplejen. Videoen er fra mandag den 13. juli.

Luk video

Ankestyrelsen kan spænde ben

Da Jette Skive og Jacob Bundsgaard mandag indstillede til ophævelse af forbuddet, sendte kommunen sideløbende sin nye juridiske vurdering til Ankestyrelsen.

Det skete ”med henblik på at give tilsynet mulighed for at underkende beslutningen, hvis tilsynet vurderer, at beslutningen er ulovlig,” skrev kommunen.

Men onsdag har Ankestyrelsen svaret Aarhus Kommune, at den ikke kan nå at vurdere sagen på en uge.

Ankestyrelsen beder dog kommunen om at blive holdt orienteret i det videre forløb, da det ikke kan udelukkes, at Aarhus Kommunes beslutning er i strid med loven.