Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

Direktøren for AffaldVarme Aarhus er optimistisk forud for prøveafbrændingen efter gårsdagens positive meldinger fra andre afbrændingsanlæg.

I aften skal AffaldVarme Aarhus' anlæg i Lisbjerg stå sin prøve. 

Her ankommer det første læs afdøde mink nemlig til anlægget til en slags prøveafbrænding, der skal være med til at klarlægge, hvordan arbejdet bedst tilrettelægges de kommende måneder, når omkring 30 tons mink dagligt skal afbrændes på anlægget. 

Bjarne Munk Jensen, der er administrerende direktør ved AffaldVarme Aarhus, fortæller, at de forventer, at arbejdet går i gang efter klokken 18.00, når forbrændingsanlægget er lukket for den almindelige affaldsafbrænding. Og efter gårsdagen første prøveafbrændinger på nogle af de andre anlæg i landet, er han optimistisk for forløbet. 

- Jeg tror, alle er blevet meget lettet efter i går. På de anlæg, hvor de har fået de først prøvelæs, der har der ikke været de store problemer, hverken i forhold håndteringen eller lugtgener, så det er rigtig fint. 

- Meget tyder på, at de udfordringer, man havde frygtet, ikke er så store, siger direktøren. 

OVERBLIK: Fire millioner mink graves op af jorden igen

Burde ikke give problemer 

Forbrændingsanlægget i Lisbjerg er et ud af i alt 13 værker, der har påtaget sig opgaven.

Det er politikerne på Christiansborg, der sidste år besluttede, at minkene, der er gravet ned i massegrave ved Holstebro og Karup, nu skal graves op og brændes.

Opgaven har siden været i udbud, og her har AffaldVarme Aarhus budt sig til og altså fået noget af opgaven.


En af de store bekymringer i forbindelse med afbrændingen har været, hvor store lugtgenerne ville blive for naboerne. Derfor tager man også sine forholdsregler her.  

- Vi vil prøve at lukke siloen hurtigst muligt, når minkene kommer, og få det håndteret, inden vi åbner siloen igen. Jeg kan garantere, at det, der kommer ud af skorstenen, ikke lugter af mink, sagde Bjarne Munk Jensen i sidste uge, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Desuden vil afbrændingen foregå om natten, så eventuelle lugtgener vil forstyrre mindst muligt. 

Og hvis alt går godt i dag, så bliver det den eneste prøveafbrænding, inden den rigtige afbrænding går i gang den 25. maj og 3 uger frem. 

- Efter vi har set billederne og fået meldingerne fra kollegaerne, der har fået de første læs, så burde det ikke være noget, der giver problemer for os, siger Bjarne Munk Jensen. 

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere naboer til forbrændingsanlægget i Lisbjerg, herunder det nærliggende Aarhus Camping. Dér er man ikke bekymret for, at afbrændingen af minkene vil skabe lugtgener for deres gæster.

Andre naboer frygter dog, at det vil blive ubehageligt. Det gælder eksempelvis Anita Bach Nielsen, der bor i området og også har talt med TV2 ØSTJYLLAND.

-Det er jo en voldsom sag, siger Anita Bach Nielsen, inden hun selv påpeger, at det er en samfundsopgave, der skal løses – også selvom det kommer til at foregå i nærheden af hendes hjem.

Hun er bekymret for, hvor meget lugt forbrændingen vil kunne udvikle og sprede i nabolaget.

-Jeg tror, vi alle sammen mere eller mindre frygter, at der kommer lugtgener. Jeg forstår ikke, at de vælger at starte det op midt i en helligdagsferie. Man har glædet sig til det, man har måske inviteret gæster. Og så er tanken om, at der så kommer en forbrænding af mink midt i ens ferie, ikke særligt tiltalende, siger Anita Bach Nielsen.

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

Hest Molslaboratoriet MolsLab

Nu taler politiet: Derfor rejses der sag mod Molslaboratoriet

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

20200714-125601-L-1920x1280we

Paddleboardere reddet i land på Djursland

Børnehuset Næringen i Risskov er en integreret institution med en vuggestue og en børnehave del. Sammenlagt har børnehaven 70 børn.

Børnehave genåbnet efter fund af indisk coronavariant

Dagens mest læste